Leltározás - ezúttal kicsit másként - SoulGym

Új év, új lehetőségek. Újévi fogadalmak, tervek, álmok. 365 nap - 365 üres oldal… És mind arra vár, hogy csupa-csupa vidám, boldog, sikeres történet kerüljön rá. Persze nemis akármilyen és mindenki számára más és más, attól függően, mi fontos nekünk, mit szeretnénk elérni, hova szeretnénk eljutni az év végére.

Fordította: Rákits Anikó

Így aztán szilveszterkor és január első hetében nagy lendülettel készülnek a listák az újévi fogadalmakról, de vajon hol van ez a lelkesedés pár héttel, pláne pár hónappal később? Mindazoknak, akik a kevésbé fegyelmezettek körébe tartoznak és akiknek az éves periódus többször túl hosszúnak bizonyult már az elmúlt évek tapasztalatai alapján, talán érdekes lehet egy másik felbontás, melyről Sabrina Hersi Issa mesélt egy podcast alkalmával. 



Pesonal Inventory Days, avagy „A személyes leltározás napja”

Sabrina azon kapta magát, hogy az újévi fogadalmak, azok betartása, ill. az eredmények nyomonkövetése egyre nyomasztóbbá vált számára, ahogy az év a végéhez közeledett. Merthogy általában ekkor került kezébe újra a lista és azon még több olyan pont szerepelt, melyeket nem végzett el, elfelejtette vagy egyszerűen csak máshová került a fókusz a mindennapok eseményei közepette. Így aztán jött a nagyszerű ötlet, mi lenne, ha minden hónap egy bizonyos napján (számára ez a születésnapja, 16-a) szánna magára időt és leltárt készítene: hol tart és hova szeretne eljutni? Ezt persze azért részletesebben kifejtve, olyan kérdéseket feltéve és megválaszolva, mint pl. 

  • Mit tanultam ebben a hónapban?
  • Mi lepett meg vagy ért váratlanul és miért?
  • Minek örültem nagyon?
  • Kik azok a személyek, akikért hálás vagyok? 

A „leltározáshoz“ olyan gyakorlati témák is tartoznak, mint átnézni a pénzügyeket, megtakarításokat, orvosi időpontokat tervezni, az előző havi célokat, ill. eredményeket, fejleményeket átgondolni és ebből következő új lépéseket megfogalmazni stb. Ez a lista folyamatosan bővíthető, átdolgozható, így érdemes könnyen elérhető formában tárolni - akár megosztani mobiltelefonra vagy jegyzetfüzetként hordani a táskában. Így ha érdekes új ötlet merül fel, az nem vész el, hanem rögtön felkerül a többi közé.

Ez remek módszer egy rendszeres, havi áttekintésre, mikoris időt szánunk önmagunkra, az álmainkra és a terveinkre. Mikor őszintén visszatekintünk az elmúlt időszakra, az elért eredményeinkre és bátran megfogalmazzuk, leírjuk a következő hetekre szánt céljainkat. Így nem kerülünk abba a helyzetbe az év vége közeledtével, hogy még annyi mindent szeretnénk holnaputánig elintézni, mert az előző 10 hónapban valahogy elveszítettük a fonalat. Ez csak óriási nyomást és persze frusztráltságot okozna és nem jutnánk közelebb mindahhoz, amire pedig olyan nagyon vágyunk.

Úgyhogy érdemes ezt az időt magunkra szánni, következetesen és őszintén. Megfogalmazva, hol tartunk és hova szeretnénk eljutni, mik a mi saját céljaink - a magunkéi és senki máséi! Ezeket a célokat tehát ajánlatos leírni, tervet készíteni és magunknál tartani, hogy azt alakíthassuk, bővíthessük.

Így valóban urai lehetünk az életünknek és nemcsak történnek velünk a dolgok - mint az a bizonyos vitorlás és a kikötő: Ha van cél, van kikötő. Ha nincs, akkor a vitorlás csak bolyong a tengeren…

 Ahoi 2018! :-)

„You run your life, you set your priorities, and you get to thrive!”  (Sabrina Hersi Issa)



Fotó: pixabay.com




Comments

Popular Posts