Életpálya-tanácsadás, és ami mögötte van

Amikor visszanézel a szakmai és életutadra arról a pontról, ahol most vagy, milyen kép tárul eléd? Milyen út, milyen választások, hegyek, völgyek, pihenők, fontos állomások és csúcsok? Hogyan váltál azzá, aki most vagy, amikor a napodhoz leginkább hozzá tartozó tevékenységeket végzed?

Írta: Kis-Bocz Erika

Lehet rajzolni, térképet készíteni… egy biztos: ez az út nem kísérők nélküli, elhagyatott zarándoklat. Vannak benne emberek, közeliek és ismeretlenek, akik életükkel, egy-egy baráti vagy szakmai beszélgetéssel, tanáccsal hatottak, támogattak. Talán van köztük egy vagy több olyan példakép, mester, mentor vagy coach, akinek meghatározó szerepe volt egy-egy válaszútnál. Van, aki marad, van, aki csak egyszer, rövid időre lép be, aztán el is tűnik életünk színpadáról, de előfordulhat, hogy mégis élesen emlékszünk rájuk.

A véletlen vagy a tudatos választás hozta azokat a találkozásokat, beszélgetéseket, amelyek hatottak szakmai és életutad folytatására? Bizonyára akadt ez is, az is. És vajon a véletlent lehet tudatosan is vonzani? Én úgy gondolom, hogy igen, és számomra nincs emögött semmi hókuszpókusz. Ha nyitott vagyok, ha lépek, ha jelen vagyok, akkor lehetőséget adok a történéseknek. Kaphatok egy infót, egy jó ötletet, tükröt önmagamról, vagy nyerhetek általa egy érdekes, új kapcsolatot.

Aki Bécsben/Ausztriában él, képzőközpontok, egyetemek és független intézmények kínálatában is találkozhatott már a “Bildungs- und Berufsberatung” (esetleg külön-külön a kettő) fogalmával. Magyarul a pályatanácsadás, pályaorientáció, karrier-tanácsadás fogalmakkal lehet lefordítani ezt a kifejezést. Kortól, nemtől, élethelyzettől, végzettségtől függetlenül bárki igénybe veheti, ha kérdése merül fel a szakmai továbblépéssel kapcsolatban.


Külföldre költözni minden kétséget kizáróan szakmai újrakezdést is jelent. Az, hogy ez milyen mértékű, attól is függ, hogy maradunk-e a saját szakmánkban, vagy az országváltás mellett pályát is váltunk. Újat kezdünk akkor is, amikor a kisgyerekes időszak után megint munkába állunk, vagy amikor az a gondolat merül fel bennünk, hogy az alkalmazotti létnek búcsút mondunk, és önállóak leszünk. Az új mindig lehetőség, a lehetőség pedig felelősség. Azt érezhetem, hogy most, ha szeretném, lehetőségem lenne akár egy másik utat is választani (mondjuk azt, ami mindig is érdekelt), dönteni arról, mivel szeretnék ezentúl foglalkozni, és ez valójában elbizonytalanító is lehet. Rengeteg kérdés merülhet fel, amelyeknek egy részére egyedül vagy a család, a barátok segítségével találjuk meg a választ. Marad viszont így is bőven megválaszolatlan kérdés, bizonytalan célkijelölés, tétova lépés.

A lifelong learning (élethosszig tartó tanulás) mellett/helyett ma egyre többször találkozhatunk a lifelong guidance (életút támogató tanácsadás) kifejezésével is. Érezve az új helyzet adta szabadságot rögtön érezhetővé válik a felelősség is: megtalálni, kiteljesíteni a bennem rejlő képességeket, azt tenni, amit a legjobban tudok és szeretek. Az ehhez kapcsolódó dilemmáknak az átgondolásában is segíthet egy külső tanácsadó.

Bizonyos időközönként jó egy kívülálló segítségével elemezni, hogyan, merre lehet továbbindulni egy adott szakmai helyzetben, egy képzés hogyan támogathat egy karrierváltást, vagy egy még ismeretlen ország képzési és szakmai rendszerében hogyan találhatom meg a helyemet.

Nem vagyunk egyformák: van, aki szabadon, vállalkozóként szeret dolgozni, másnak segítenek a kötöttségek, valaki éjszaka dolgozik szívesen, más nappal. Ismerek olyat, aki a vasút szerelmese, olyat, aki azon fáradozik, hogy a szülés szép és felejthetetlen élmény legyen minden anya számára, és találkoztam itt Bécsben közgazdásszal, aki cukorkákat készít, külkeressel, aki meseszép csokrokat gyárt… Engem lenyűgöz az, amikor az emberekkel a szakmájukról beszélhetek, arról, amit csinálnak,  amiért, ahogyan ezt teszik, ahogy ide jutottak, és amit még ezután terveznek. Ez sosem végállomás, az út része, amin járunk.

Ha most egy olyan ponton vagy, ahol jól jönne egy tanácsadó beszélgetés, gyere el a Femspace rendezvényére szeptember 15-én. Lesznek tapasztalt tanácsadók, érdeklődők, akiknek szintén kérdései és válaszai is vannak, lesz inspiráló környezet. Ott lehetsz te magad is, kérdéseiddel, terveiddel és kétségeiddel.

Ez így együtt akár egy fontos pont lehet azon a pályán, amelyen haladsz, és amelyen most egy kisebb vagy jelentőségteljesebb tanács, egy fontos információ vagy néhány informális beszélgetés vezethet tovább, adhat új ötletet.

Aki részletesen kíváncsi arra, hogy zajlik egy pályaorientációs beszélgetés, annak ajánlom ezt a cikket:

Comments

Popular Posts