Álláskeresés Ausztriában – Hogyan csináljam, hol keressem?


Külföldre költözés után az egyik legnagyobb kihívás lehet egy új munkahely megszerzése, vagy egy komplett szakmai váltás megtervezése. Mindegyik sok tájékozódást és körültekintést igényel, ebben próbálunk most segíteni.

 Írta: Pikó Virág

Hogyan csináljam? - Állítsd össze a profilodat!

A szakmai “önismeret” elengedhetetlen ahhoz, hogy tudjuk, milyen irányba és milyen esélyekkel indulhatunk neki az álláskeresésnek. Ez sokszor a meglévő tapasztalatok, készségek, képességek számbavételével kezdődik. Az alábbi lista jó fogódzó lehet mindazoknak, akik az alapoktól szeretnének elindulni.
  • Status Quo: Fontos feltérképezni először is, hogy milyen, illetve mely területeken szereztél eddig tapasztalatot. Egy pozíción belül milyen tevékenységeket végeztél, milyen feladatköröd volt?
  • Ha ez megvan, egészítsd ki az alapprofilodat azzal, hogy milyen extráid vannak: nyelvek, jogosítványok, speciális szakmai továbbképzések, különleges ismeretek: pl. speciális elsősegély tanfolyam, különleges technológiák, anyagok ismerete, speciális softwarek, programok ismerete, hangszerhasználat, elismervények versenyekről vagy kitüntetések, különleges hobbi vagy sportágak, amiben eredményt értél el, … stb.
  • Az extrák között vedd számba, hogy a külföldön, vagy Magyarországon szerzett végzettségeid, szakmai tapasztalataid milyen szakiránynak, végzettségnek illetve szakmának felelnek meg Ausztriában. Erre alkalmas az úgynevezett Berufslexikon. Itt kiválaszthatod, milyen területen belül, mely pozíciónak felel meg a szakmai tapasztalatod, informálódhatsz az ehhez a munkához tartozó képzésekről, állásajánlatokról. Nagyon hasznos önéletrajz és motivációs levél írásánál is: https://www.berufslexikon.at/bereiche-branchen/

  • Keress rá az eddigi, tapasztalt pozícióidra az álláskeresőkben. Milyen követelményeket, munkaleírást, ajánlatot találsz? Használd fel az önéletrajz és/vagy a motivációs levél írásánál.
  • Mindezek alapján állítsd össze, hogy szerinted milyen szakma passzolna hozzád? Hol vannak jó esélyeid, mely területek, szakmák azok, melyeket mégsem neked találtak ki?
  • Az AMS (munkaügyi központ) és az AK (Arbeiterkammer) oldalán találhatsz példakérdőíveket is mindehhez, egy próbát mindenkinek megér :
            http://www.berufskompass.at/berufskompass/
            http://www.berufskompass.at/neuorientierungskompass/
          http://www.berufsinteressentest.at/bkakooe3/
  • Tedd fel magadnak a kérdést, hogy milyen területen szeretnél elhelyezkedni? Milyen lehetőségeid vannak az adott szakterületen? Van személyes vagy szakmai tapasztalatod, esetleg vannak kapcsolataid, melyeket érdemes megmozgatni? Hol lehetnél a leghasznosabb, legkiemelkedőbb, legaktívabb?
  • Gondold végig, hogy hogyan határozod meg magad a munkád által? Milyen csoporthoz tartozol, ha munkaadó szemével próbálsz tekinteni az eddigi tapasztalataidra? Pl. „WiedereinsteigerIn“, azaz Gyes/Karenz után újrakezdö, BerfufseinteigerIn/Junior = szakmailag kezdő, frissen végzett, QuereinsteigerIn = szakmai területet váltó, újrakezdő, Senior = sokéves tapasztalattal rendelkező, etc.
  • Ha többféle területen dolgoztál, melyik a legaktuálisabb, legrelevánsabb munkatapasztalatod a megcélozandó pozíció szempontjából? Ha több ilyen terület van, akkor próbálj meg összeállítani kettő vagy maximum három fő profilt.
  • Végül de nem utolsó sorban: Ha már tudod milyen és hányféle profilod van, akkor aszerint többféle szakmai önéletrajzot állíts össze. Mindegyikben azt a szakmai tapasztalatot emeld ki, amelyik a legmegfelelőbb az adott pozícióra. A profil felállítása jó önismeretet igényel, mindenféle élettapasztalat hasznos lehet.
  • Minél több időt fektetsz a profilod megkomponálásába, annál individuálisabb önéletrajzod lesz, ami felkelti a munkáltatók figyelmét.

Hol keressem? – Hasznos linkek a kereséshez:
Elég, ha ezt a két linket elmented, mert ezek alatt az osztrák álláskereső oldalak listáját találod meg:

Ha szakmai területeknek megfelelően szeretnél keresni, akkor az alábbi link lehet nagy segítségedre:

Tarts velünk a továbbiakban is, és tudj meg még többet az osztrák munkaerőpiac jellegzetességeiről!

Comments

Popular Posts