Korunk paradoxonja: a pénzügyek és a nők

Tegye fel a kezét az a hölgy, akinek fiatal korában a szülei azért rágták a fülét, hogy szervezze meg a pénzügyeit, hogy előtakarékoskodjon a nyugdíjas éveire, hogy biztosítsa be magát és családját. Most az tegye fel a kezét, aki ismer olyan nőt, akinek a szájából legalább egyszer elhangzott az, hogy „nálunk a férjem/párom kezeli a családi kasszát”, vagy „én nem szólok bele a pénzügyekbe”.

Írta: Rákits Anikó és Tanczer Viki

Valószínűleg a kezek mennyisége a „nagyon kevés” és az „elég sok” értékekkel írhatók le a két esetben.

Bár sok tehetséges nő dolgozik pénzügyi területen és rendelkezik általános ismeretekkel financiális kérdésekben, mégis viszonylag kevesebben gondolkoznak hosszútávú befektetéseken, vagy azon, hogy hogyan fogják bebiztosítani hozzátartozóik és/vagy gyermekeik jövőjét. Viszont rengetegen vannak azok, akik mindenféle kuponokkal és pontgyűjtő kártyával keresik fel a boltokat, ha vásárolni mennek, akiknél a számlák pontosan be vannak fizetve, akik a nagyobb bevásárlásokat a leárazások alkalmával ejtik meg, hiszen akkor lehet nagyot szakítani. Mindezt azért, mert tudatosan vásárolnak, mert a takarékosság erény, mert jó, ha pénzt tudunk spórolni, amiből aztán futja új ruhára, nyaralásra, egy lakásfelújításra, vagy bármi másra, kinek mi a prioritás.

Bár a sok kicsi sokra tud menni, valójában amit így megspórolunk, annak a jelenre van kihatása, vagy max. középtávon érdekes, de egy zacskó mogyoró értékével lesz egyenlő, mire nyugdíjba megyünk. „De hát ki tud ennyire előre tervezni” – mondjuk sokszor ilyen esetben. És tényleg nem is tervezünk ennyire előre, hanem meghagyjuk ezt a feladatot valaki másnak, legtöbbször a környezetünkben, családunkban élő férfiaknak, vagy egyszerűen lóg a levegőben a téma.


De miért van ez így?

Több forrás említi azt az okot, hogy a nők az évszázados társadalmi berendezkedés folytán egyszerűen ahhoz vannak hozzászokva, hogy „nem az ő dolguk a pénz”. Kevesebbet keresnek, ezáltal kevesebbet is tudnak félretenni. Így mikor pl. befektetések vagy hosszútávú pénzügyi tervek elkészítéséről van szó, akkor még mindig messze-messze a férfiak mögött kullognak. Ez annak tükrében érdekes csak igazán,  hogy a nőket igazából nem kell félteni, ha a karrierjükről van szó: nem szerénykednek és várnak ölbe tett kézzel. Napjainkban több hatalmuk van és többet keresnek, mint korábban bármikor. Sőt mi több, statisztikai adatok támasztják alá, hogy magasabb a női diplomások száma és majdnem minden ágazatban legalább olyan magasra jutnak a ranglétrán, mint a férfiak, ha nem magasabbra.

Mindezek mellett a nők sokszor rizikókerülők is, és kevesebbeknél fordul elő, hogy a pénzük egy részével hosszú távon gazdálkodnak, azt befektetik és tudatosan forgatják.

Mások, amint pénzügyekről van szó, elvesznek a számok, a fogalmak, a százalékok rengetegében, lemegy a roló és kész. Ismerős szituáció lehet ennek folyományaként, mikor pl. egy banki tanácsadás alkalmával a szakelőadó eleve a férfinak/férjnek magyaráz, hiszen ő lesz a döntéshozó és akivel megvitathatja a dolgokat.

Egy skatulyázó mondás szerint, ha egy férfi hall valamiről valamit, rögtön szakértőnek gondolja magát. Ezzel szemben egy nő még egy doktori címmel a zsebében is azt érzi, hogy túl keveset tud a szekterületéről. Bár nem érdemes ilyen sablonokat használni egyik nemmel kapcsolatban sem, azt a bizonytalanságot elég jól körülírja, mely legtöbb nőt jellemez. Nem csoda hát, ha sokan, akik  a pénzügyi területen nem ismerik ki magukat, még odáig sem jutnak el, hogy elbeszélgessenek valakivel a témában, mert félnek attól, hogy kérdéseikkel ismereteik hiányát árulják el és csak  blamálják magukat.

Szakértők szerint a pénzügy-nők paradoxon négy fő tényezőre vezethető vissza:

  1. A nők hajlamosak elbizonytalanodni, ha pénzről van szó.
  2. Inkább szűkölködnek, mint befektetnek.
  3. Túl nagy mértékben hagyatkoznak másokra pénzügyi tanácsok vonatkozásában.
  4. Sokszor nem elég ügyesek, mikor elvont számokat kell konkrét célokra fordítani.

Ha mindezek tudatában vagyunk, érdemes lehet szokásainkon változtatni és megtenni az első lépéseket a hatékonyabb tervezés felé saját magunk és szűkebb-nagyobb családunk érdekében. A Time magazin is ad néhány tippet ezzel kapcsolatban.

1. A belső bizonytalanság leküzdése

Ha az az érzésünk van, hogy kelletlen számunkra a pénz témája és az azt körüllebegő rejtélyek sokasága, akkor itt az ideje, hogy szándékainkkal ellentétben egyre többet beszéljünk a pénzügyekről. Ha hétköznapi és gyakrabban felbukkanó témává válik családi vagy bizalmas baráti körben, máris nem lesz olyan idegen és sikerülni fog megbarátkozni vele.

Egy megbízható, hozzáértő tanácsadó is sokat lendíthet a helyzeten, még akkor is, ha a találkozóra ritkán, talán csak évente egyszer kerül sor: ilyenkor fontos, hogy  a szakzsargon és rövidítések helyett az érthető és világos nyelvezet legyen meghatározó és hogy a nyugodt, kényelmes beszélgetés végeztével ne maradjanak nyitott kérdések.

Egy további lehetőség a bizonytalanság leküzdésére a tájékozódás. Kezdjük ott, hogy havonta átnézzük a számláinkat, a bankszámlakivonatot, vagy az online banki kimutatásokat. Ezek után szerezzünk be kezdőknek való pénzügyi szakkönyveket, vagy olvassunk utána ismeretlen fogalmaknak az interneten. Egyszóval képezzük magunkat.

2. Gondolkodjunk nagyobb léptékben

Nők esetében a pénzzel való jó bánásmód gyakran a konyhapénz bravúros kezelését jelenti. Generációkon keresztül az alapfelállás az volt, hogy a férfi kereste a pénzt és a nő döntötte el, hogyan és mire költik azt. Ez mára sem változott sokat: még mindig a nők intézik a háztartási bevásárlások nagyrészét és sokan közülük az akciók és kiárusítások mesterei: gyűjtik a kuponokat és a megtakarítás érdekében nagy mennyiségben vásárolnak. Viszont ennél távolabb nem merészkednek és a hosszútávú pénzügyi döntéseket nem ők hozzák meg.

Érdemes hát egy nagyobb volumenű tervet felvázolni a jövőre nézve és nem csak a megspórolt aprópénzt bedobálni a malacperselybe.

3. Kézbe kell venni a dolgokat

Viszonylag kevesebb háztartásban fordul az elő, hogy a nő ugyanannyit, vagy többet keres, mint a férfi. Sokan azt tapasztalják egész életükben, hogy a férfi felelős a hosszabb távú megtakarításokért és befektetésekért.

Az egyedülálló emberek hamarabb rákényszerülnek arra, hogy saját maguk tájékozódjanak és döntsenek pénzügyeikkel kapcsolatban, míg sok pl. házasságban élő nő csak akkor veszi kézbe a dolgokat, ha elveszítik párjukat pl. válás kapcsán, vagy ha megözvegyülnek.
Legyünk aktívak, vegyünk részt a család pénzügyi tervezésében, legyen ez csapatmunka az évek folyamán.

4. Célokat kell kitűzni

A pénz sokak számára absztrakt, mely nem jelent önmagában semmit. Megfoghatatlan, ezáltal tervezhetetlen. Viszont ha célokká számítjuk át, akkor már könnyebb a számokat megregulázni. El kell gondolkodni azon, hogy a bankszámlakivonaton csücsülő összegből lehet-e pl. ingatlant vásárolni. Lehet-e belőle egyetemre küldeni a csimotákat, vagy valami nekünk tetszőt/fontosat megvásárolni? Ha magunk elé képzeljük, hogy  hol és hogyan szeretnénk élni idősebb korunkban, akkor ki lehet számolni előre annak a költségeit. Lehet álmodni és aztán konkrétan számolni és tervezni.  Így rögtön megfoghatóbbá válhatnak a pénzügyek.

A pénzügyi tájékozottság legfőbb célja nem az, hogy a hónap végén több maradjon a bankszámlán. Érdemes a pénzre úgy gondolni, mint eszközre a célok és a vágyott életszínvonal eléréséhez, ami által gondoskodni tudunk önmagunkról és szeretteinkről.

Ráadásul a tudatos pénzügyi tervezésnek érdekes módon van közösségformáló és nevelő szerepe is.
Egyrészt, mert egy családban, vagy háztartásban mindenkinek előnyére válik, ha nem egy személynek, legyen az a nő vagy a férfi, kell a fontosabb egzisztenciális döntéseket meghoznia és nincs egyedül hagyva a témában. Így a felelősség is megoszlik és csapatmunka lesz a one-man-show-ból.


Mindazonáltal pedig a gyerekes családok esetében is fontos példát mutatnak ezáltal a szülők. Hiszen egy tudatosan megteremtett és jól alkalmazott pénzügyi kultúra mellett a gyerekeket is könnyen rá lehet nevelni a takarékosságra, a tervezésre, mely fontos útravaló lehet későbbi életük folyamán.


A cikkhez felhasznált források listája:




Fotó: pixabay



Comments

Popular Posts