Harmadszor újrakezdésről, továbbképzésről


Öt bécsi szervezet egy szombat délelőttön együtt, egy helyen. Rengeteg hasznosítható infóval, szabad térrel a kérdéseknek, személyes tanácsadási lehetőséggel, kötetlenebb beszélgetés kíséretében a Parlament mögött a belvárosban, a Wirtschaftsagentur Expat Centerében. 

 Írta: Kis-Bocz Erika
Fotó: Varga Nóra

Kinek szól ez a program?

Röviden: mindenkinek. Kezdő vagy több munkatapasztalattal rendelkező, németül nagyon vagy kevésbé jól beszélő, bármilyen szakmai területtel foglalkozó, bármilyen végzettségi szintű érdeklődőnek, akár van most munkája, akár keres éppen, most érkezik Bécsbe, vagy már egy ideje itt él. Várunk a rendezvényre olyan hölgyeket és urakat is, akik szívesen mesélnek saját tapasztalataikról, amelyek újrakezdéshez, karrierváltáshoz, képesítések elfogadtatásához, ausztriai képzésekhez, támogatási programokhoz kapcsolódnak, mert a program második részében kötetlenebbül beszélgetünk majd ezekről a témákról is.

Mert az újrakezdés szele mindenkit megérintett vagy meg fog valamikor érinteni. Aki költözik, akinek elege van az eddigi munkájából, aki rugalmasabb munkaidőt szeretne, saját vállalkozáson gondolkodik, akinek megváltozik a munkaképessége, esetleg (és ez a jövőben nem lesz példa nélküli) megszűnik a szakmája – sorolhatnám tovább, ezer oka lehet, hogy egyszer csak feltesszük a kérdést: hogyan tovább?

Vannak tervek, kétségek, akadályok, váratlan lehetőségek, amik ebben a folyamatban előrevisznek vagy megállítanak. És vannak információk, támogatások, amelyek továbbsegítenek. 



Ezért szervezzük meg harmadik éve a Bildungsberatung in Wien segítségével, hogy a legfontosabb bécsi szervezetek, amelyek segíthetnek képzési, újrakezdési célok elérésében, eljöjjenek egy közös rendezvényre.

Milyen szervezetek lesznek jelen, miről lesz szó?

Az első részben öt rövidebb prezentációt hallhatunk majd. Ezekben a legfontosabb információk, programok bemutatása áll a középpontban. 
Kérdezni lehet már itt is, mert sok olyan kérdés van, ami többeket érint. Aki mégis személyesen tenné meg ezt, rövidebb lélegzetvételű négyszemközti tanácsadó beszélgetésekben lehetősége lesz rá, mert a szervezetek képviselői egy-egy asztalnál várják majd a résztvevőket. És ha tartasz tőle, hogy nem tudod németül pontosan megfogalmazni a kérdésedet? Gyere el! Segítünk.
Az előző évekhez képest most más lesz, hogy minden résztvevő meg tudja hallgatni az összes jelen lévő szervezet programjának a bemutatását.

VHS*Bildungsberatung 
Aki továbbképzést, átképzést tervez, valami újat szeretne tanulni, de nem tudja, hova menjen, hogy találja meg a számára megfelelőt, ennél a szervezetnél nagyon jó helyen van, objektíven segítik tovább, hogy meg tudja hozni a saját döntését!

Wiener ArbeitnehmerInnen Förderungsfonds (waff)
Sokan ismerik a “waff”-ot, és azt is hallották már, hogy képzési támogatást lehet náluk igényelni. De vajon mire és mennyit? Mindent megtudhatunk majd a programjaikról, az általuk kínált támogatási lehetőségekről. 

Anlaufstelle für Personen mit im Ausland erworbenen Qualifikationen
Aki arra kíváncsi, “mennyit ér” a más országból hozott végzettsége, bizonyítványa, ennél a szervezetnél talál kompetens tanácsadókat. Természetesen szóba kerülnek majd a használható titulusok, címek is, mert tudjuk, hogy sokan kíváncsiak erre. Hasznos linkek, helyszínek, elismertetés menetének felvázolása várható. 

ABZ*Austria
Ez a szervezet tanácsadást és olyan programokat kínál különböző célcsoportoknak, amelyek az esélyegyenlőséget támogatják. Ilyen például a nőket a gyermekekkel töltött időszak utáni munkába állásban segítő, a női vállalkozások indulását, vagy az idősebb munkakeresők munkaerőpiaci beilleszkedését támogató programjuk.

Wirtschaftsagentur Wien, Expat Center
Ebben a bemutatóban a Wirtschaftsagentur széles körű tanácsadási, támogatási lehetőségeiről hallhatóak fontos információk (például segítség vállalkozások indításához, startup-szervíz, kapcsolati háló kialakítása stb.), és azt is megtudhatjuk majd, hogy az Expat Center hogyan segít a Bécsbe érkező expatoknak és családtagjaiknak.

Néha elég egy mondat, egy ötlet, egy rövid beszélgetés, hogy a félelmeink csökkenjenek vagy elinduljunk egy vágyott cél felé. 

Naná, hogy érdemes eljönni!


Információ és regisztrációs link:



Kapcsolódó cikkek:





Comments

Popular Posts