Álláskeresés, de hogyan?




A bécsi Lean In Femspace megint összehozott majd 40 kíváncsi hölgyet a L'Office-ba, akik ezúttal az álláskeresés rejtelmeit boncolgatták Fürst Ada HR specialista segítségével.
Írta: Tanczer Viki, Fotók: Varga Nóra

Ada egyik mondta megütötte a fülemet: „Ne teregessünk ki minden kártyát előre! Olyan ez, mint a párkapcsolat. Maradjon valami rejtély, amire kíváncsi lehet az interjúztató. Ha behívnak, úgyis elmondhatjuk a sztorinkat mi magunk”. De hogyan is mondjuk el azt hatásosan, hiszen ahányan vagyunk, annyiféle történet van mögöttünk, annyiféle motiváció és érdek hajt minket.


 
CV és motivációs levél, avagy az első találkozás

Az biztos, hogy a történetmesélést az állásjelentkezéssel kezdjük majd. Mindenhol az első benyomás számít, és ez a HR-esnél a CV-nk és a motivációs levelünk lesz. Sok tippet kaptunk, hogy milyen is a jó CV. Legyen összeszedett, formailag rendezett, tartalmában releváns, helyesírásilag kifogástalan. Ha kell, igenis át kell faragni állásról állásra és azt kell kidomborítani, ami előnyös színben tüntet fel minket.



Egy kézzel aláírt motivációs levél segíthet további értékeink, készségeink felmutatásában. Bár fontosabb egy jól átlátható CV, amin ha a HR-es sasszeme végigszalad, könnyen kiszúrja a releváns információkat, amely alapján jelentkezésünk az esélyes pakliban landolhat. A lényeg: az álláskiírásnak megfelelő, valós tartalomnak kell találkoznia az igényes formával. Így lehet leghatásosabban egy jó, első benyomást tenni a HR-esekre. Csak ebből lehet második interjú.

Az interjú – avagy a második randi

Egy interjú előtt/miatt/során gyakran görcsösen izgulunk, és mindent megadnánk azért, hogy megkapjuk az állást, pedig nekünk is van választásunk, érdemes tehát körültekintőnek lenni! Egy munkába állással tulajdonképpen a cég megveszi az időnket, a tudásunkat. Emiatt mi is tudatosan kezelhetjük, hogy azt mennyiért és milyen feltételekkel adjuk el. 



Kommunikáljuk határozottan az elképzelésünket, és csillantsuk meg, mit tudunk. (A régi ismereteket tessék feleleveníteni, az újonnan szerzett készségeket pedig okosan az ügyünk szolgálatába állítani!) Mutassuk meg, hogy tanulni vágyó, rugalmas emberek vagyunk, akik hajlandóak új ismeretek elsajátítására is. Kommunikáljuk, hogy miért passzolunk az állásra, készüljünk példákkal, hogy szemléletesebben tudjuk bemutatni azt. Ne legyünk szerények, ha igazán akarjuk a munkát. Ebbe bele kell tenni az energiát, készülni kell az interjúkra, esetleg akár több nyelven is gyakorolni a lehetséges válaszokat.

Siker és kudarc

Ha erőfeszítéseinket siker koronázza és megkapjuk az állást, nincs más dolgunk, mint kinyitni a pezsgőt és hátradőlni. De mi van, ha nem kapjuk meg az állást?

Nos, akkor is ki lehet nyitni a pezsgőt, csak más célból és a végén legfeljebb a földön fogunk fetrengeni. :) Az elutasítás sajna mindig benne van a pakliban. Ne hagyjuk, hogy a kudarcélmény lelombozzon minket. Próbáljunk meg hamar átlépni rajta, hogy ne veszítsünk időt. Gondoljunk arra, hogy ebből is lehet előnyt kovácsolni, hiszen minden egyes interjúval nő a gyakorlatunk a téren. Jó tanács, hogy érdemes több pályázatot beadni egyszerre, tartsunk több vasat egyszerre a tűzben!


Számomra több nagy felismerés is volt a workshopon. Az egyik például, hogy nem csak az anyaság jelent nagyobb kihagyást. Csak azért mert szünetet tartottunk a karrierünkben, nem vagyunk rosszabb helyzetben, mint azok, aki pl. sabbatical-ra mennek 3-6 hónapra. Tuti, hogy azok az emberek sem pl. Excel bogarászással töltötték az idejüket, hogy a nagy visszatéréskor aktuális legyen a tudásuk. Az időfaktor miatt nem szabad aggódnunk. Ha a tudásunkat szintre tudjuk hozni és update-eljük magunkat, senkit nem fog érdekelni, hogy mi egy ideje nem táblázatkezeltünk, terveztünk, elemeztünk stb. Ki kell iktatni miden ilyen kishitűséget, nem szabad hagyni, hogy visszahúzzon minket. 


Azt, hogy lenne egy tuti recept a sikeres álláskereséshez, túlzás lenne állítani. De a workshop nagyban segített, hogy legalább a siker néhány főbb összetevőjét elkezdhessük tudatosan alkalmazni, aktivizáljuk a magunkban és a Femspace közösségében rejlő energiáinkat, és építsünk személyes stratégiát az álláskeresés köré.




További cikkek:
 

 Kövess minket a Facebook-on is, vagy iratkozz fel a levelezőlistánkra!

 

Comments

Popular Posts