Bedobtuk magunkat, avagy az első Lean-in Femspace találkozó Bécsben

írta: Tanczer Viktória, fotók: Varga Nóra (Bécs, 2017. február 27.)

2017. február 26-án majd harminc csinos hölgy jelent meg a L’Office bécsi co-working irodájában, hogy személyesen is meghallgassa, hogy mi történik, ha egyszer csak kipattan egy jó ötlet, azt tettrekész emberek továbbgondolják, és hozzáteszik, amit az adott pillanatban hozzá tudnak tenni. Ennyi kellett, hogy kb. másfél hét után az első vasárnap délutáni rendezvény tető alá kerüljön. Az első Fb-üzenetváltások után elég „kurzfristig” történtek a dolgok és egy jó értelemben vett lavina azóta is visz magával mindenkit.

Lean-in mozgalom keretében megalakult „női tér” energiájának fenntartásához viszont kell egy szervezett közösség, melynek tagjai magukért és egymásért akarnak és tudnak tenni. Ennek kiváló színtere lesz a Femspace, hogy összefogja egy tarka csokorba (de jó, hogy jön a tavasz!) a bécsi magyar nőket, akik megosztják egymással tapasztalataikat, ezáltal segítve támogatva egymást. A csoport tagjai nagy adag tudással rendelkeznek, függetlenül attól hogy ki milyen iskolát végzett, vagy van-e diplomája. Ezt szándékozik kiaknázni a Femspace, hogy tanulhassunk egymástól, hogy ezáltal önszervező módon toljuk előre magunkat és egymást.


Az alakulófélben lévő csoportnak már van e-mail címe, FB-oldala, és Lean-in oldala is, melyekre érdemes bejelentkezni. Így az ember értesül a legújabb fejleményekről és későbbi eseményekről. A Lean-in felület egy jó keretrendszert ad, hogy elkezdhessük a közös tevékenységet és hozzáférést biztosít egy csomó forrásanyaghoz, melyeket elolvashatunk. A Femspace rendezvények szervezésén túl olyan témákban is aktív kíván lenni mint a jogi tanácsadás, business circle-ök létrehozása, vagy épp mentor program kialakítása. De további pezsgést és színt adna a tevékenységünknek, ha a csoport tagjai személyes érdeklődési körök szerint is megtalálnák egymást. Szóval elő a pelenkák, porcicák, vagy munkahelyi teperés stb. mögé suvasztott vágyakkal, ötletekkel, álmokkal, „dobjátok be” a közösbe, és lássuk, mi történik velük. Jó ég! Mi van, ha valóra válnak?! :)

Milyen témakörökben tudunk egymásnak segíteni? Azt tudjuk a találka óta, hogy többen pl. irodai feladatokkal, vállalkozással, financiális kérdésekkel, zenével, vendéglátással, személyes kompetenciák hiányával, konfliktuskezeléssel bajlódtunk. De mi van, ha ezekből az egykori kudarcélményekből, vagy szituációkból, melyeket a hátunk közepére sem kívánunk még egyszer, erőt kovácsolunk és tudásként, tapasztalatként tekintünk rájuk. Rögtön értékes input lehet mások számára.

Azt is megtudtuk vasárnap, hogy mire lenne igény, milyen témakörök érdeklik első körben a hasonszőrű társainkat. Vállalkozás indítás, nyelvtanulás, utazni, szabadon élni (oh yeah! :)), önismeret fejlesztése, pályamódosítás, munka-család-magánélet összhangja, egyszóval: megtalálni a helyem magamban és Ausztriában.


Ahogy az látható, van mit kérdeznünk és van miről mesélnünk egymásnak. Van olyan tudásunk, tapasztalatunk, amit át tudunk adni annak, akinek arra épp szüksége van. Erről, ennek megszervezéséről, tudatos és okos használatáról szól a csoport. Vagy egyszerűen arról, hogy időről időre kicsípjük magunkat, és elmegyünk otthonról, beszélgetünk, kicsit kiszellőztetjük a fejünket, hogy aztán családunk, párunk egy energiával teli, kisimult, ropogós nőt kapjon vissza. Vagy egyszerűen csak jóban (még jobban) legyünk önmagunkkal.

Comments

Popular Posts