Repjegyet vettem, laptopot tettem, mesterségem címere: digitális nomád



A digitális nomádok olyan emberek, akik a telekommunikációs és információs technikákat alkalmazzák, hogy pénzt keressenek és nomád módra, azaz egyik országból a másikba vándorolva élnek, így utazva be a világot. Valahogy így hangzik a Wikipédia pedáns meghatározása, ha feltesszük neki a kérdést, hogy „Ki az a digitális nomád?”.

Írta: Tanczer Viki, Fotók: Varga Nóra
 
De végülis akkor aki távmunkában például külföldön dolgozik, már az is digitális nomád? Nem teljesen, de az első lépést megtette afelé, hogy akár azzá is válhat.

Miről ismerni meg egy digitális nomádot?

A webworktravel.com cikke szerint legelőször is arról, hogy legalább egy képet ki tud tenni magáról, amikor a homokos, pálmafás strandon ücsörög a laptopjával és onnan dolgozik egy koktéllal a kezében a napernyő alatt. Persze ez csak egy klisé és ez így önmagában nem is nagyon életszerű. Akik ilyen helyeken dolgoznak, sokszor csak a fotó kedvéért mennek ki a strandra egyet fényképezkedni, aztán visszahúzódnak a hűvös (hotel)szobába a négy fal közé, ahol nem potyog homok a számítógépbe, jó a WiFi kapcsolat, nincsenek turisták, nem nagy a hőség és lehet koncentráltan dolgozni.

Ez utóbbi, azaz a koncentrált munka egyébkét az egyik legnagyobb kihívás azok számára, akik ezt az életformát űzik. Önfegyelem, hatékony önszervezés és időbeosztás nélkül ugyanis viszonylag nehéz megtartani bármiféle munkát, ügyfelet, vagy vállalkozást. Ebből a szempontból nem nagyon különbözik egy digitális nomád munkája a hagyományos értelemben vett munkától. Hiszen ha feladat van, akkor nincs mese, neki kell ülni dolgozni, mégpedig időzónáktól függetlenül. 


A TheGuardian cikke szerint mindeközben persze lehetőség van arra, hogy egy teljesen más kultúrát testközelből is megismerjen az ember, ami nagyon kalandos lehet, hiszen el kell járni boltba, meg kell keresni a munkára alkalmas kávézókat, éttermeket, ki lehet alakítani új ismeretségeket. De mindez nagyon sok energiát is igényel. Az embernek nincs annyi szabadideje, mint egy turistának, hogy minden utcát kedvére feltérképezzen és minden részletet felfedezzen, viszont viszonylag hamar bele kell rázódni a hétköznapokba, hogy valamelyest otthon érezhesse magát a frissen érkezett világutazó. Hiszen szüksége lehet akár orvosra is, vagy meglehet, hogy adminisztrációs ügyeket kell esetleg intézni.

A webworktravel.com cikke rögtön a legelején leszögezi, hogy érdemes különbséget tenni a „digitális nomád” és a „földrajzilag független”-ül dolgozó emberek között. Valójában nem minden digitális nomád keres elég pénzt ahhoz, hogy a világ bármely táján megéljen.  Nem véletlen így a sok pálmafás kép sem. A délkelet-ázsiai országokban például európai mértékkel mérve kevesebb pénzből is nagyon jól lehet élni az ottani viszonyokhoz képest. A teljes földrajzi függetlenséghez azonban, hogy az ember akár drágább világvárosokban is meg tudjon élni, sokkal többre van szükség, emiatt az már a következő lépcsőfok az online munkák világában.

Kiből lehet digitális nomád?

Van, aki rögtön fejest tudna ugrani a digitális munka világába, de mi van, ha valakinél nem menne rögtön ez a váltás, vagy nem tudja magáról, hogy alkalmas-e az efféle nomádkodásra?
Az ilyen fajta függetlenséget állítólag könnyebb megízlelni, mint gondolnánk. Nem kell hozzá nagyon sok előkészület, vagy különlegesen nyitott, kalandvágyó személyiség. Elég egy laptop és egy olyan munka, vagy hobbi, amit a modern technika segítségével részben vagy egészben online is űzni lehet. Sokan dolgoznak úgy irodákban, hogy kizárólag számítógépet használnak. Ha a főnökség rugalmasabb és belemegy, az ilyen munkáknál ki lehet próbálni az otthonról dolgozást, vagy a távmunkát, hogy kiderüljön, tudunk-e fegyelmezetten dolgozni akkor is, ha mi játszhatjuk a magunk főnökeit.

Aki anyagilag nem engedheti meg magának, hogy felmondja a hagyományos állását, de elkezdené felépíteni a digitális tevékenységét, megpróbálhat a szabadidejében online tevékenykedni, vállalkozni. Ezáltal láthatóvá válik, hogy milyen készségekre, tudásra van (még) szükség, hogy később komolyabban el lehessen gondolkodni a föld körüli utazó-dolgozó életmódon. 

Az érdekesség kedvéért megemlítjük, hogy ha nagyon gyorsan akarna valaki belefolyni ebbe a világba és kellő anyagi tartalék is a rendelkezésére áll, konkrétan akár meg is lehet venni online vállalkozásokat, melyek már bevételt generálnak. A kockázatok elemzésétől itt most eltekintünk, nyilvánvaló, hogy nem ez a belépő szint a digitális nomádok világába, de jó tudni, hogy ilyen is van.

Aki biztonsági játékos és a távmunka, vagy vállalkozás kérdése nem kivitelezhető számára, kipróbálhatja magát és készségeit egy online kurzus, vagy akár online egyetem keretén belül is. Így is megízlelhető, hogy milyen az, ha nem kell bejárni egy konkrét épületbe, azért hogy fejlődjön, vagy előre jusson az ember.

Elegendő pénzt megspórolva el lehet gondolkodni azon is, hogy az ember egy olyan digitális nomád csomópontra költözik, mint például Thaiföld. Itt olcsóbb az élet, több mindenre, illetve hosszabb időre elegendő pl. egy európai fizetés. Ez idő alatt kapcsolatokat lehet építeni, más nomádoktól lehet tanulni, csiszolgatni lehet a csiszolgatandó tudást és rátermettséget.

Egy külföldre költözés is elmozdíthatja az embert a világutazó-világdolgozó irányba. Sokan hosszabb, vagy rövidebb ideig például nyelvtanárként, búvár- vagy síoktatóként, vagy hajókon dolgoznak, megízlelve ezáltal a külföldi élet hangulatát, lehetőségeit, személyiségformáló hatását.

Már meglévő és működő munkák vagy vállalkozások digitális átállításával is ki lehet gyúrni a digitális nomádkodás alapjait. A számítógépek, webkamerák, online, vagy felhő szolgáltatások segítségével nagyon sokféle távtevékenység lehetségessé válhat. 



Előnyök és hátrányok

Világutazó digitális nomádnak lenni nyilvánvalóan nagy kaland lehet, hiszen ki ne szeretné bejárni a világot úgy, hogy közben pénzt is keres. Egzotikus országban kevesebb pénzből jó életminőséget fenntartani  nagyon vonzó ajánlatnak tűnik.

Igaz, meg kell szokni a folyamatos változást is, az új ismeretségeket, az új ízeket, illatokat, embereket, utazást, pakolást, úton levést. Viszont az ember annyi mindent tanul egy ilyen kaland során, valamint a többi sorstárstól, hogy utána nagyobb eséllyel lehet kitűzni a földrajzi függetlenség már nem is annyira távolinak tűnő célját. Ha már az ember kidolgozott egy működő stratégiát, csak a munka és a pénz szabhat határt annak, hogy melyik ország lesz a következő úticél.

A TheGuardian szerint további előnye ennek a fajta életnek és munkának az, hogy a sok élmény és utazás nagyon inspiráló hatással van az emberre illetve még annak munkájára is. Hiszen a kíváncsi szemlélődés, a kulturális különbségek megtapasztalása, a szélesebb látókör sokszor kreatívabb megoldásokhoz vezet.

A webworktravel.com szerint viszont érdemes azt is szem előtt tartani, hogy idővel azért még a legmobilabb nomád is megállapodik valahol, emiatt időben és anyagiakban erre is fel kell készülni. Komplexebb stratégiát kell emiatt felépíteni. Ezért ha valaki csak az utazás miatt akar digitális nomád lenni, annak lehet, hogy jobban megfelel, ha évente befizet egy nagyobb körútra, ezzel elégítve ki a benne lapuló világjáró felfedező igényeit, és megmarad a hagyományos munkáknál.

Az szinte biztos, hogy ebből az életformából nem lesz nyugdíjas állás és nem egy életre szóló életvitel. De az borítékolható, hogy egy életre szóló tapasztalás, referencia és kaland.




Források és képek: www.vargaphoto.com, webworktravel.com, theguardian.com

Comments

Popular Posts