4 dolog, amit minden mentornak és mentoráltnak tudnia kell(ene)

„Mentorship“ és „sponsorship“ fontos motorjai a sikernek, viszont nők számára gyakran nehézséget jelent mentorokat és szponzorokat találni, különösen olyanokat, akik befolyással is rendelkeznek. A jó hír az, hogy karrierünk bármely szakaszában mentorálhatunk más nőket és ebből mi is sokat profitálhatunk.


Fordította: Rákits Anikó

Azon nők, akiket nők mentorálnak, pozitívan élik meg az erősebb támogatást és gyakran elégedettebbek a karrierjükkel. Érdemes megfogadni és követni az alábbi ötleteket, hogy a mentori programból a lehető legtöbbet hozhassuk ki és észben tartani, hogy mint valamennyi jó kapcsolat, a mentori is kétirányú - tehát mindkét félen múlik.




1. Hogyan talál egymásra mentor és mentorált

Mentorált
Ne kérdezd: „Lennél a mentorom?“
Ha meg kell kérned egy nőt, hogy a mentorod legyen, akkor előfordulhat, hogy nemleges választ kapsz. A mentori együttműködések közös kapcsolattal indulnak - és a mentorok gyakran választják pártfogoltjaikat azok teljesítménye és képessége alapján. Ezért érdemes megfordítani a gondolkodást és a „Ha találok egy mentort, akkor remek teljesítményre leszek képes!“ helyett inkább a „Ha jeleskedek, akkor találok egy mentort!“ logikát kellene követni. Találj egy nőt, akinek a karrierútja igazodik a céljaidhoz és igyekezz kitűnni, dolgozz keményen, hogy észrevegyenek. Például oszd meg az ötleteidet egy általa vezetett projekttel kapcsolatban annak érdekében, hogy az jobb legyen vagy önkénteskedj egy olyan kezdeményezésben, ami sokat jelent számára.

Mentor
Találj egy nőt, akit mentorálhatsz - sosincs túl korán!
Teljesen mindegy, karriered mely szakaszában tartasz épp, mindig képes vagy mentorálni egy másik nőt. Ha már előrébb jutottál a karrieredben, vedd előnyét, amennyiben egy nőnek segítesz, aki még karrierje elején jár. És ha még kezdő vagy, akkor találj egy nőt, aki utánad jön vagy egy egyetemistát, aki érdeklődik a területed iránt.

2. A befektetett idő és energia

Mentorált
Mentorod ideje értékes - bánj vele ennek megfelelően!
Mutasd mentorodnak, hogy értékeled az idejét, amennyiben azt bölcsen használod. Ne találkozz vele csak mert csevegni szeretnél vagy olyan kérdéseket feltenni, melyekre magad is megtalálod a választ. Sokkal inkább érkezz átgondolt kérdésekkel és légy kész azon valódi kihívások megvitatására, melyekkel valóban szembesülsz. Ezután figyelmesen hallgasd meg a javaslatait és számolj be a elért eredményeidről. Nagyobb eséllyel fog veled a továbbiakban is foglalkozni, ha megfogadod a tanácsait és látja a kezenyomát a karriered alakulásán. 

Mentor
Invesztálj a mentoráltad sikerébe
Szánj időt és energiát a mentoráltad fejlődésére. Legyél elérhető és legyen elég időd megérteni a kérdéseit és átgondolt, alapos tanácsokkal ellátni őt. Kérj mentoráltadtól rendszeres beszámolót. Minél jobban megérted a fejlődését - illetve hogy mi működik és mi nem, annál hatékonyabb 
 mentorrá tudsz válni. Ha nem használja bölcsen az idődet, legyél világos az elvárásaid vonatkozásában és határozz meg szabályokat a közösen eltöltött időtök kapcsán. Mindketten profitáltok abból, ha egy megfelelő ritmust tudtok kialakítani. 


3. Vélemények, visszajelzések 

Mentorált
Tekintsd a visszajelzést ajándéknak
Nők nem mindig kapnak olyan határozott, nyílt tanácsot, melyre pedig szükségük lenne annak érdekében, hogy a legtöbbet hozhassák ki magukból. Ennek legfőbb oka, hogy kollágáik tartanak az esetlegesen ezzel járó érzelmi reakciótól. Igyekezz, hogy ne ess mentoroddal ebbe a hibába! Kérd meg, hogy rendszeresen adjon visszajelzést - ehhez konkrét kérdéseket is feltehetsz, mint pl. Hogyan tudok javulni? Mit nem teszek, amit pedig kellene? Minél gyakrabban kérsz tőle visszajelzést és minél inkább megfogadod a tanácsait, annál gyorsabban tudsz tanulni - és jó eséllyel tisztelni fogja a nyíltságodat és hajlandóságodat a fejlődésre.

Mentor
Adj világos, őszinte visszajelzést - akkor is, ha nehéz!
Közvetlen, megvalósítható visszajelzés egy ajándék, de nők gyakran kevesebbet kapnak ebből. Ragadd meg a lehetőséget, hogy mentoráltadat konkrét tanácsokkal lásd el, melyek által javíthat a teljesítményén és új készségekre tehet szert. Lehetőség szerint pont akkor oszd meg az információt, amikor leginkább szükség van rá. Ha visszafogod magad azért, hogy megóvd mentoráltad érzelmeit, azzal nem segítesz neki. Ne feledd, az őszinte visszajelzésed segít neki leginkább az előrelépésben.

4. Bizalom, támogatás, ajánlás

Mentorált
Építs ki bizalmat a mentoroddal
Idővel mentorok szponzorokká válhatnak, akik státuszuk, beosztásuk segítségével lehetőségeket és kapcsolatokat teremtenek számodra. Mielőtt a mentorod szponzorálna, biztosnak kell lennie abban, hogy megbízható vagy és megérdemled a bizalmat. Hogy ezt a bizalmat kialakítsd, mindig végezd el azt, amiben megegyeztetek és mindig törekedj arra, hogy a legjobbat hozd ki magadból. Ha folyamatosan következetes vagy, akkor értékes bizalmat alakítasz ki a mentoroddal - és a kollégáiddal.

Mentor
A legjobb mentorok túllépnek a mentorship határain és támogatják mentoráltjaikat. Kezdve azzal, hogy megérted mentoráltad karrier célkitűzéseit, majd megtalálod számára a leginkább megfelelő  utat előre, majd pedig annak módját, hogyan segítheted őt ezen ez úton. Kapcsolódj vele és támogasd őt a social media oldalakon! Javasold őt értékes és kimagasló projektekre! Mutasd be őt a kapcsolataidnak! Találj lehetőségeket, hogy ajtókat nyithass számára és invesztálj a sikerébe!


Eredeti cikk:

Comments

Popular Posts