Az elég jó karácsony - SoulGym



Martha Steward és Flylady világában a nők erős nyomás alatt vannak egy egyszerű hétköznapon is, a karácsony pedig ha lehet, még ennél is keményebb kihívás. A háztartási tanácsadó weboldalak, főzős- és kreatív magazinok, a tökéletesen megkomponált Instagram-fotók magasra teszik a lécet, azt a benyomást keltik, mintha a karácsony csak akkor lehetne szép, ha minden stimmel vizuálisan, tartalmilag, kulinárisan és persze a családi hangulat is tökéletes.

Írta: Dávid Adél

Munka mellett, gyerekekkel, küzdve a szokásos decemberben aktuális megfázásokkal, rokoni segítség nélkül megvalósítani a tökéletes karácsonyt, sajnos nem olyan egyszerű, sőt szinte lehetetlen.

Én rögtön az első gyerekkel eltöltött karácsonyon szembesültem a maximalizmus és a realitás fel nem oldható ellentétével. Háromhetes babával a szoptatási nehézségekkel és alváshiánnyal való küzdés felülírta a tökéletes dekoráció - különleges karácsonyi menü - találó ajándék szentháromságát. Bevallom, rettentően éreztem magam. Arra gondoltam, hogy majd jövőre. Azóta tudom, hogy a karácsonyi előkészületek meg nem valósulására mindig több indok van, mint amennyit a fantáziámban előre ki tudok találni és minden évben jön hozzá valami új, ahogy nőnek a gyerekek.

Időközben elbúcsúztam a tökéletes karácsony képétől és Bruno Bettelheim után szabadon megbarátkoztam az elég jó karácsony gondolatával.


Photo by Tim Mossholder from Pexels
 
Az elég jó karácsony megengedi, hogy bűntudat nélkül készülődjek és bűntudat nélkül ünnepeljek. Az elég jó karácsony azt jelenti, hogy szabad csodálni Instán a tökéletesen terített asztalokat, az ünnepi ruha-smink-manikűrt bemutató blogokat, szabad bújni a főzős magazinokat és olvasni tippeket a tökéletes karácsonyi nagytakarításról, de nem szükséges minden halálosan komolyan venni és egyszerre megvalósítani ezekből.

Lehetséges, hogy egyik évben nagyon egyedi az ádventi kalendárium, de a menü semmi különös (a gyerekek úgyis azt szeretik, amit máskor is esznek). Lehet, hogy egyik évben sikerül ablakot mosni és az utolsó sarkot is kipucolni karácsony előtt, másik évben viszont fontosabb, hogy a karácsony előtti hétvégéken elkísérjük a gyerekeket a különféle szülinapi bulikra vagy iskola által szervezett programokra. Lehet, hogy egyik évben összejön a karácsonyi manikűr, a másik évben meg annak is örülünk, ha sikerül valahogy a megfázás által megviselt arcunkat elfogadhatóvá tenni. Lehet, hogy van olyan év, amikor karácsonyra elfogy minden aprósüti és az utolsó pillanatban valami bolti édesség kerül az asztalra. Lehet, hogy nincs senki, aki vigyázna a gyerekekre amíg díszítjük a fát, és ezért nem este, gyertyafénnyel hozzák az angyalok a fát, hanem már reggel ott áll a nappaliban. Lehet, hogy van olyan év, amikor december 24-én mindenki nyomja az ágyat influenzával, rekedten és csak 26-án képes a család a fa alatt énekelni. A fentiek egyike sem csak a fantáziámból pattant ki, mindet kipipáltam az elmúlt 12 évben.

És ez mind rendben van.

Az elég jó karácsony azt jelenti számomra, hogy minden évben újra szabadon eldönthetem, hova teszem a hangsúlyt, mi lesz az az egy-két dolog, amire fókuszálok. És ha a fókusz olyan dolgokra esik, amelyek nem látványosak és nem kommunikálhatók hatásosan a social mediában, akkor sincs semmi probléma. Az elég jó karácsony előnye, hogy senkinek és semmilyen elvárásnak, évtizedes tradícióknak nem kell megfelelni. Elég arra figyelni, mi jó azoknak, akik a legfontosabbak számunkra és mi az, ami nekünk megadja a karácsonyi hangulatot. Ez pedig valószínűleg jóval kevesebb, mint ami elvárás kívülről jön.

Az elég jó karácsony azt jelenti számomra, hogy tudom, a karácsony minden évben eljön, függetlenül attól, hogy mennyi energiát tudtam belerakni az előkészületekbe, függetlenül attól, mennyire lett tökéletes minden. Nagyon felszabadító tudni, hogy az ünnep nem az én teljesítményemtől függ, hanem egyszerűen eljön és lehetőséget kínál megállni és élvezni, ami adatott, úgy, ahogy éppen van: tökéletlenül, kompromisszumokkal, de nyitott szívvel és hálásan.


Az eredeti cikket az Életlego c. blogon érhetitek el.


Kép forrása: Photo by Tim Mossholder from Pexels  
https://www.pexels.com/photo/art-blurred-blurry-bokeh-383646/


Comments

Popular Posts