Hidak és fények - beszámoló a budapesti TedX "Liberty Bridge Women" rendezvényrőlNovember másodikán Budapesten került megrendezésre a Tedx  Liberty Bridge Women, ami életem első élő TED-es élménye lett.

Szöveg és fotók: Huber Mónika


Ha még nem hallottatok a TED-ről, itt olvashattok róla picit bővebben:

A licensz alapú, önálló, helyi, Magyarországon első női hangsúlyos, 99%-ban női előadókat felsorakoztató rendezvény ötlete május körül pattant ki a szervezők fejéből, és öt hónappal később ott ültünk mind, a telt házas Hatszín Teátrumban, a piros szőnyeg varázsának bűvöletében. 

Ha azt vesszük, ez nem egy hosszú idő arra, hogy egy ilyen nagyméretű esemény létrejöjjön nonprofit, önkéntes módon, azaz szabadidős tevékenység eredményeképp. Ahol a bevétel teljes egészében visszaforgatódik magába az eseménybe. 
Ha azt vesszük, bármit meg lehet csinálni, vagy parlagon hagyni, álljon rendelkezésünkre bármennyi idő is. Szóval számomra ez volt a rendezvény első fő üzenete, hogy (tényleg) bármit megvalósíthatunk, amit igazán szeretnénk és hogy az összefogásban (mekkora) erő van. TED-re készülve, (ill. anno a TED előadásokat bekészítve) mindig azt gondoltam, hogy most majd megint sokkal okosabb leszek, és persze utólag mindig rájövök, hogy itt nemcsak informatív előadásokról van szó, hanem valahol egy összművészeti alkotásról, ami fejet, lelket, szívet renget. Ami elgondolkodtat és motivál. Felülír és alátámaszt. Feltölt és inspirál.
Persze ha hagyod. 

Így volt ez itt is.

Hivatásról, foglalkozásról, vállalkozásokról hallottunk és voltak olyan előadók is, akik életükről mesélve felvállalták szinte minden gyengeségüket és sebezhetőségüket és mi csak ültünk, csendben. 
Ez a TED egy őszinte, álarcok nélküli rendezvény volt, amiért nagyon hálás vagyok. Hisz ott volt a mérhetetlen lelkesedés mellett az izgalom, még az igazán profi előadóművészek személyében is (Marozsán Erika és Pásztor Anna). Így tényleg nem éreztem magam egy percig sem feszélyezve, vagy rossz helyen. 

Egy szekciót (egy szekció=4-6 előadó, egymás után közvetlenül) a new orleansi TEDxWomen-ből követhettünk élőben. Ez minden TEDxWomen rendezvény számára egyformán kötelező a világ összes városában, ahol megrendezésre kerül. 

De az igazi meglepetések a "mi" előadóink voltak.
Soós Andrea tervezőművész művészeti kisfilmet készített HIDAK címmel, amelyben életre kelt a rendezvény fő szimbóluma, a Szabadság híd. Hidak, hiszen "a TedxLibertyBridgeWomen kezdeményezése azzal a szándékkal jött létre, hogy fórumot, hidakat képezzen női közösségek között, hogy valós, és érdemi, izgalmas beszélgetések induljanak a női erőről."

R. Füzesséry Anikó nyelvtanár a kamaszok nyelvére tanított meg minket 12 percben, ami túlzás, de elgondolkodtatott minket arról, hogyan létesülhet híd a kamasz és a felnőtt világ között és hogy lehet ezt a generációt is hatékonyan ösztönözni, motiválni, formálni és szeretni. Persze aztán rájöttünk, hogy ez a tudás nemcsak a kamaszok esetében fontos.

Dr. Kóspál Ágnes asztrofizikus, nemzetközileg elismert kutató, előadásában földkörüli és naprendszerbeli kirándulásra vitt minket. Képekben is megmutatta a legfontosabb csillágvizsgáló állomásokat, mesélt munkájáról és a csillagok, bolygók keletkezéséről. Egy teljesen új világ tárult fel előttünk, ami laikusok számára talán olyan, mintha hirtelen tengeralattjáróban vagy űrhajóban csücsülnénk. 

Békés Emőke dúla elmesélte, milyen meghatározó személyes tapasztalat alapján választotta ezt a foglalkozást és hogy munkája révén nemcsak a várandós, szülő nőket segíti és támogatja, hanem sokszor az orvosok és a szülő nők között is szükségszerűen hidakat épít. Lenyűgöző volt hallgatni azt a fajta tudást, ami minket egy egész életre meghatároz.

Kupa Julcsi slammer beugrós lett Ámon Ada helyett, három nappal a rendezvény előtt. Bevállalta. Így kétszer három percet kapott, mi pedig kétszer háromperces prózát-lírát-szójáték élményt. (részlet:)
"A végén minden összeér. De most még félek.
És nem tudom, ez köztünk hidat épít vagy hidat éget?
Csak azt tudom, hogy ez a leghosszabb híd, ami van.
Amikor a színpadra tök egyedül kiteszem magam."

Marozsán Erika színművésznőt mindannyian ismerjük. Jelenleg New Yorkban él és Németországban, Magyarországon is forgat. A Szakíts ha tudsz 2006-os lemezéről énekelte el nekünk a Hideg hidakat, ami csak azért volt számomra érdekes, mert nekem ez volt régen az egyik nagy kedvencem és a lemez is megvan. Mindig körbeérnek a szálak. Aztán pedig az elmagányosodásról beszélt nekünk.

Szalai Dóri nekem nem volt fogalom, de most már biztos az. Ennél elbűvölöbb cukrászlány nem létezik az egész földkerekségen. Mintha csak a párizsi Montmartre-ről csöppent volna ide, pedig nem is. Persze az ő útja sem macaron készítő cukrászként kezdődött, hanem közgaszdászként, reklámügynökségben, túlórákkal és többnyire megfelelési kényszerben, ami aztán mégsem volt önazonos. Most a Bazilika mellett süti világraszóló macaronjait, amit előadása után mi is megkostólhattunk. Súlyos gasztrokultúrális hiánynak tudom be, hogy még nem ismertem a sütijeit. Irány a Chez Dodo mindenkinek, aki jót és finomat akar!

Csángó Dániel mozgássérült aktivista, a Mozduljunk ki! mozgalom társalapítója - az egyetlen férfi előadó - története élet- és izzadtságszagú. Mégis a legnagyobb természetességgel beszélt balesetéről és a mozgássérült, tolókocsis lét milyenségéről. Elmondta, hogy számára még mindig döbbenet, hogy alig van a szakmában férfi segítő. Számomra is az.

Horváth Dorkáról, BOOKR Kids kiadó alapítójáról talán már hallottatok. Együttdolgozva a legnagyobb könyvkiadókkal és telekommunikációs vállalatokkal olyan élményt nyújtanak a kiadványai, amiben életre kelnek és mégis megmaradnak a szövegek, amiben az olvasás hirtelen többdimenzióssá, élvezhetőbbé válik egyetlen mobil- és tabletalkalmazásban. A digitális világban, a képernyő előtt felnövő gyerekeknek ez fantasztikus lehetőség arra, hogy játékosan olvassanak és ismereteiket bővítsék. Alkalmazásukat jövőre a kötelező központi tanrendszer is átveszi Magyarországon.

Hitka Viktória képzőművész vizuális kommunikációval foglalkozik. Civil szervezetekkel dolgozik együtt és az idei évben a legfontosabb projektje a TASZ-szal közösen fejlesztett jogtudasító kártyajáték volt, fogyatékos és ép gyerekeknek. Előadásában életéről/házasságáról mesélt, hogy mi a látszat és a valóság közötti különbség. Hogy miért érdemes őszintén körbejárni köveinket, gyökereinket, csomagunkat, amiket magunkkal hozunk és cipelünk. Engem nagyon szíven ütött az üzenete, hogy ezt mégcsak véletlenül se próbáljuk megúszni. Köszönöm az őszinteséged Viki, nekem a Te 12 perced is döbbenet volt.

Pásztor Anna énekes, előadóművész érkezett utolsóként a piros szőnyegre. Anna amazon, fogalom, és végtelenül szabad abban, amit csinál, mert ez a hatalmas lenyűgöző szabadság belülről fakad. Elmondta, hogy már gyerekként nagyon gyorsan rájött, hogy ő a főszereplője életének és csakis tőle függ, hogy azt hogy alakítja. Mesélt arról, mit jelent számára a színpadon és a koncerteken a metamórfózis, hogyan lesz a hősből antihős és fordítva. Megálmodja, felépíti, kiszínezi, majd el is hiszi magáról a hőst, amit majd szépen ledönt a magasból, hogy mégcsak véletlenül se szálljon el, magától. Pedig megtehetné. De miért tenné, ha már azt is érzi és tudja, hogy nem feltétlenül az ember a legnagyobb mindenható erő.

A TED est méltó és ünnepélyes módon Annával való közös énekléssel zárult, ami tényleg élmény volt, így, ebben a körben. 

Ilyenek voltak ők, nők (és férfi-ak); hidak és fények. Erősek, bátrak, vállalkozószelleműek, ugyanakkor sebezhetőek és törékenyek. 
Hát legyünk mi is, vagy akár lehetünk mi is, hidak és fények.


Források
- TEDxLibertyBridgeWomen programfüzet
- Nagy Józsa Dorottya összefoglalója http://y2ycoaching.blog.hu/2017/11/03/tedxwomen_belulrol
- http://tedxlibertybridgewomen.com/

Comments

Popular Posts