Keresd a nőt!

Férfidomináns munkakörnyezetben dolgozóknak ismerős lehet az a kép, amikor például egy konferencia szervezésének elején, a namedropping fázisban csak úgy röpködnek a potenciális előadók, moderátorok nevei – és egy nő sincs közöttük. Tényleg nem lenne egyetlen tehetséges nő sem, akinek az adott témával kapcsolatban lenne mondanivalója?

Írta: Dávid Adél

Természetesen nem így van, hiszen amikor a problémára valaki – kivétel nélkül egy nő – felhívja a figyelmet, akkor persze hirtelen mindenkinek jutnak eszébe női jelöltek is. Tehát a nők ott vannak a tudományos életben is, a művészetben is, mégis háttérbe szorulnak. Nem azért, mert kevésbé jók. Egyáltalán, nem lehet nőket és férfiakat általában összehasonlítani minőségre, hanem csak egyes embereket. És igen, minden bizonnyal minden területen lehet éppúgy jó női szakértőket találni, mint férfiakat, csak sajnos, spontán módon ez keveseknek jut eszébe. Ennek egyik lehetséges oka, hogy a férfiak jobbak networkingben, mint a nők. A munka utáni laza találkozókra a nők sokszor meghívást sem kapnak – úgyis rohanniuk kell a gyerekért a napközibe, vagy ha mégis, nem biztos, hogy a férfidomináns körben szívesen töltik szabadidejüket. És persze az is előfordul, hogy tényleg rohanniuk kell a napközibe. De még ha ott is vannak a nők a networking találkozókon, nem egyszer előfordul, hogy a férfiak ignorálják őket. A társasághoz csatlakozó férfi, aki minden férfivel kezet fog, a jelenlévő nővel, nőkkel viszont nem, még mindig teljesen normális jelenség.


Ennek tudatában nem is annyira rossz ötlet a női kvóta. Az a női kvóta, amelyet sok nő nem helyesel, mert azt gondolják, vannak a nők is annyira jók, hogy nincsenek rászorulva a kvótára. Személyes véleményem szerint pedig a női kvótának nincs köze a nők tudásához, az általuk képviselt szakmai minőséghez – épp az eddig leírtak miatt. Mert a nők nem azért nem jönnek szóba bizonyos pozíciók betöltésekor, mert nem tartják elég jónak őket, hanem mert sokszor egyszerűen fel se merül a nevük, ignorálva vannak.

A nagy rendszerproblémát megváltoztatni kis lépésekkel lehet – addig is, amíg a női kvóta nem minden területen magától értetődő. Lehet szólni, ha a nagy namedroppingban nem jön szóba egy nő sem vagy nem annyi, ahány férfi. De lehet hozni a magán- és családi életben is tudatos döntéseket nők mellett. 

Én például már évek óta kizárólag orvosnőkhöz járok, ha bármilyen szakorvosra szükségem van. Abból indulok ki, hogy a nők között is kell lennie jó orvosoknak, ezért eleve közöttük keresgélek. Az irodalmi életben is hátrányból indulnak a nők, hiába vannak köztük remek írók, költők. Így például idén eldöntöttem, hogy kifejezetten keresni fogom a női szerzők könyveit, amikor azon gondolkozom, mit olvassak a szabadidőmben. Bármilyen szolgáltatásra van szükségem, keresem a nőket, és ha hasonló tudású férfi és nő közül kell választanom, a nőt részesítem előnyben.

Apró lépések, de ha sokan megtesszük ezeket vagy hasonló kis lépéseket, akkor talán közelebb kerülünk egy olyan társadalomhoz, amelyben természetes, hogy a nők kompetenciái nem korlátozódnak a háztartási munkákra és a gyereknevelésre.



Az eredeti poszt sok más érdekes írás mellett az www.eletlego.blog.hu-n található

Fotó: pixabay.com

Comments

Popular Posts