Szakmai újrakezdés és továbbképzés Bécsben - Workshop Beharangozó


Tavaly szeptember elején majd 40-en gyűltünk össze a Loffice-ban, hogy munkaügyi szakértők segítségével elkezdjük magunkat beleásni a bécsi továbbképzési intézetek és az általuk kínált lehetőségek világába.

Tavaly lemaradtál? Akkor most itt az újabb lehetőség velünk tartani szeptember 15-én!

Írta: Tanczer Viktória és Kis-Bocz Erika

Van, amikor az ember azt érzi, hogy a szakmai élete gödörben van. Esetleg épp egy fennsíkon... Vagy nehezen lehet kimászni az adott helyzetből, vagy stagnál minden körülöttünk és az út csak lefele vezet. Van, amikor úgy érezzük, nem jutunk semerre, nincsenek új szakmai kihívások, családi okoknál fogva esetleg már nem tudunk olyan rugalmasan fejest ugrani egy újabb lehetőségbe. Még nehezebb a helyzet, ha külföldön ér utol minket mindez, és még a nyelvismeret hiánya is tovább gubancolja az egyébként is kusza szálakat. Hamar eljut az ember ilyenkor a következtetésig, hogy valamit  változtatni kell a stratégiáján.



Élethelyzetek, végzettségek

A tavalyi rendezvényen nagyon sokszínű kép alakult ki a hallgatóság motivációit illetően. Ki miért jött el, milyen kérdésekre keresi a választ? Szerteágazóan sokféle történetet lehetett hallani személyes élethelyzetekről, munkatapasztalatokról.

Otthon lévő anyukákról, akik pl. a gyerekezős időszak leteltével vissza szeretnének térni a munka világába. Némelyek számára a munkaadó körüli változások hozták meg a fordulópontot a váltáshoz. Azt az életszituációt, amikor rajtuk kívülálló okoknál fogva kényszerülnek „újratervezni az útvonalat”. Az újratervezés igénye akkor is felmerülhet, ha az ember túl sok időt tölt egy szakmában, és megújulásra vágyik. Sokan küzdenek azzal a problémával is, hogy különböző országokban végeztek szakirányuk szerint képzéseket, de mindezek a tehetséggel és a szakmai gyakorlattal karöltve parlagon hevernek, mert nem tudják, hogy hogyan is lehet elfogadtatni a végzettségeket és diplomákat itt Ausztriában. Meglepő módon a túlkvalifikáltság is hátráltató tényező lehet. Többen akadnak olyanok, akik azért nem kapnak továbbképzési segítséget, mert a támogatási rendszer visszakérdez, hogy „De hova szeretné Ön még továbbképezni magát?!”. Az élethosszig tartó tanulás fogalma mellett kevéssé érthető ez az akadály, ami néha a szakmailag motivált emberek elé gördül.

Beszélgetések, kérdések és válaszok

A kiscsoportos beszélgetések remek lehetőséget adtak arra, hogy mindenki röviden bemutatkozhasson, és vázolhassa, hogy milyen nyitott kérdésekkel érkezett. Az egyes szervezeteket képviselő hölgyek szinte minden esetben személyre szóló válaszokat, illetve javaslatokat tudtak adni azzal kapcsolatban, hogy milyen nyomon lehet elindulni, milyen lehetőségeknek kell utánanézni. Illetve, hogy épp hogy hol lehet személyes konzultáció során, az egyéni helyzeteket egy tanácsadó segítségével felmérve, bővebb információhoz jutni. A személyes témák mellett választ kaphattunk általánosabb, a szervezetek működését, kérelmek elbírálását illető kérdésekre is.

Tapasztalatok, vélemények

A beszélgetések után remek alkalom adódott ismerkedésre és networkingre is, valamint hogy egymás között is megbeszéljük a személyes tapasztalatokat. Sokaknak konkrét segítséget tudott nyújtani a négy szakember, és többen hasznos linkekkel, címekkel, kontaktokkal a zsebükben térhettek haza.

Többen egyetértettek abban, hogy az ilyen rendezvényekre sokszor az ember azzal a reménnyel érkezik, hogy majd ott a kezébe adják a mindent nyitó kulcsot a válaszokat rejtő ajtókhoz. Pedig van, hogy csak még több kérdéssel megyünk haza, és a felvázolt témák inkább további gondolkodás és önelemzés táptalajául szolgálnak majd.

Abban is egyet lehet érteni, hogy bármiféle információáradat vajmi keveset segít, ha nincs egy magunknak szabott út, vagy valami cél előttünk, amit el szeretnénk érni. Akkor a világ összes képzési lehetősége sem kínál számunkra megoldást. Szerencsére ilyenkor is van remény, hiszen a szervezetek pályaorientációs tanácsadással is foglalkoznak, és egy személyes konzultációra mindig van lehetőség.
Ez a workshop, a konkrét szakmai beszélgetéseken túl további hozadékkal is rendelkezett a résztvevők számára. Rálátást adott ugyanis arra, hogy a tanácsadó azért van, hogy információkat, impulzusokat adjon, egy új szempontot, ha megakadtunk. De ő akkor csinálja jól a dolgát, ha a tanácsot kérő rájön, hogy a saját kezében van a cselekvési lehetőség. Van, akinek ez egy WAFF-támogatás, van, akinek pedig az, hogy elkezd pl. cégeket felhívni és informálódik.

A lehetőségeket megtalálni már fél siker, a konkrét cselekvéshez pedig sokszor egy jó adag bátorságra van szükség. Bátorítás, ötletek, információ, kapcsolatok... Ezek pedig nem csak tanácsadóktól jöhetnek, hanem például sorstársaktól, vagy hasonszőrű érdeklődőktől.

Ezért is érdemes 2018. szeptember 15-én  is a Femspace-szel tartani. J
A részletekkel hamarosan jelentkezünk.


Comments

Popular Posts