Femspace Vitaklub és a 2. Femspace Szülinap - De hol itt az összefüggés?


Pár nap és itt a Femspace második szülinapja, míg az első, februári Vitaklub-os találkozó és maga az ötlet is hozzá képest épp csak hogy újszülöttnek nevezhető.

Írta: Tanczer Viki

A Femspace Vitaklub ötlete úgy és akkor fogant meg, amikor három felnőtt elirigyelte a mai fiatalság lehetőségét, hogy pl. vitaklubba járjon és Oxford-típusú vita-stílusról tanuljon már nagyon fiatalon. Nem beszélve arról, hogy az iskolában gyakorolja, hogy hogyan kell egy téma mellett pro és kontra érvelni, milyen technikákkal lehet kifogni a szelet a vitapartner vitorlájából, vagy hogyan lehet közös nevezőre jutni és egy vitát békés mederbe terelve lezárni.

Kinek nem jönne jól ilyen tudás, amikor pl. otthon nem épp oxfordi stílusban zajlik az ajtócsapkodós veszekedés, amikor a békés medertől nagyon messze vannak a felek, amikor érvelni kell a munkahelyen a szakmai álláspontunk mellett, amikor a dackorszak közepén meg kell győzni egy kisgyereket a magunk igazáról, amikor a közösségi csatornákon mindenkinek sokkal nagyobb a szája mint élőszóban... hiszen a vitákat, a veszekedéseket igazából senki nem szereti, mégis sokszor van arra szükség, hogy az ember kinyissa a száját és kiálljon a véleménye mellett.

Első körben azt gondolnánk, hogy minderre azért van szükség, hogy az önbecsülésünk ne szenvedjen csorbát, hogy megmutassuk a világnak, hogy jól oda merünk mondogatni, nem lehet minket csak úgy félreállítani. Pedig a véleménynyilvánítás, a vitázás (nem feltétlenül a veszekedés) ennél sokkal többről szól és sokkal fontosabb hozadéka van. Paradox módon kapcsolatok, csoportok, családok bomolhatnak fel, szűnhetnek meg, ha nincs vita.

A Vitaklub alkalmával boncolgattuk Bruce Tuckman 1965-ben napvilágot látott „Forming, Storming, Norming, Performing” modelljét arról, hogy kisebb csoportok (és ebbe a két főt számláló párkapcsolattól kiindulva, a több fős családokon át a munkahelyi team-ek is beleértendők) milyen fejlődési fázisokon mennek keresztül.

Forming

A csoportok megalakulásának, formálódásának ebben a fázisában mindenki nagyon lelkes, udvarias a másikkal és a legjobb formáját hozza. Ez a szakasz addig tart, amíg az emberek kiismerik egymást és fel nem merülnek az első kritikai észrevételek.

Storming

A következő „viharos” szakaszban a csoport tagjai elkezdik feszegetni a határokat és megkérdőjelezik azokat a struktúrákat, melyek a kezdetekben kialakultak. Ez a fázis konfliktusokkal jár, egyik vagy másik félnek elege lehet az eddigi felállásból, vagy teljesen megkérdőjelezheti a csoport létrejöttének célját. Ez egy feszültségekkel teli időszak, ahol ennek okán sok csoport felbomolhat.

Norming

A felszínre került konfliktusok, nehézségek sokszor az utak, célok újradefiniálásához, normalizálásához vezetnek, a tagok felismerik, hogy kinek mi az erőssége, gyengesége, segítséget kérhetnek egymástól, vagy visszajelzést adhatnak. Ekkor áll be az új világrend, ami egészen addig tart, míg egy friss kihívással nem szembesül a csoport. Ekkor megint borítani kell a fennálló rendszeren, hogy alkalmazkodva az újabb feladatokhoz, ismét egy irányba húzzon mindenki.

Performing

A csoport tagjai számára a legkellemesebb időszak az, mikor minden a helyére került és célirányosan lehet dolgozni, létezni a csoportban. A felállított új struktúrák és folyamatok megadják azt a keretet, melyeken belül nagyobb törés és konfliktus nélkül lehet mozogni, és amelyet már nem annyira befolyásol az, ha valaki csatlakozik, vagy kiválik a csoportból.


Hol is tart a Femspace ebben a folyamatban?

Az első két évben gyorsan és organikusan nőtt a csapat, ami nagyon nagy öröm. Ki-ki a maga érdeklődésének megfelelően kapcsolódott be az egyesület online vagy offline közösségébe, emiatt annak célkitűzéseit, bejárandó útjait is sokféleképpen értelmezzük. Egy színes, dinamikus csoport lettünk, sokféle meglátással, élethelyzettel, találkozási ponttal, és főleg számtalan véleménnyel. 

Nagy kincs és éltető erő a Femspace számára, ha mindezeket olyan emberek képviselik, akik merik vállalni a véleményüket, akik konstruktív kritikával szeretnének hozzájárulni a közösség előremozdításához, de akik a véleménynyilvánítás mellett azt is élvezik, ha egy másabb fajta nézőpontból, esetleg egy külső ötlettől megcsavarva új megvilágítást nyer a saját álláspontjuk.

Nem csoda, ha az elmúlt két év alatt többször találtuk magunkat a „storming” fázisban, és valószínű, hogy ez ezután sem lesz másképp. Bátrak vagyunk ahhoz, hogy világrendeket döntsünk le és állítsunk fel, és hogy alkalmazkodjunk a közösség által generált újabb és újabb kihívásokhoz, hogy minél jobbak, eredményesebbek és fenntarthatóbbak legyünk, megőrizve azt a sokszínűséget, melyből mindannyian csak meríthetünk.

Hiszen valahol erről is szól a Femspace. Teret engedünk a hangoknak, az álmoknak, a képességeknek, a legbelül megbúvó lehetőségeknek, hogy kihozzuk magunkból, egymásból és a közösségből mindazt, amire korábban nem is gondoltunk volna, hogy elérhető vagy lehetséges lesz.

Boldog 2. szülinapot, Femspace! :)




Comments

Popular Posts