Női kvóta a könyvespolcon


Janikovszky Éva, Marék Veronika, Berg Judit, Astrid Lindgren, J.K. Rowling – a gyerekszobai könyvespolcon még bőven van hely írónők számára. De mi történik a gimnáziumi irodalomórákon? Bekerült egyetlenegy női szerző az érettségi tételek közé?

Írta: Dávid Adél

Sajnos nem. Pedig bőven vannak olvasásra érdemes írónők mind a magyar-, mind a világirodalomban: Tóth Krisztina, Rakovszky Zsuzsa, Szabó T. Anna, Szabó Magda és még sokan mások a magyarok közül, a nemzetközi porondról például Agatha Christi, Virginia Woolf, Jane Austen vagy Ljudmila Ulickaja. Sokféle korszakot és műfajt lehetne tanítani női szerzők művein keresztül és sokkal teljesebb képet kaphatnának a diákok az irodalomról, ha nem lennének következetesen mellőzve a női szerzők.

Épp ezért, szóval merő felháborodásból döntöttem el 2017 utolsó napjaiban, hogy 2018-ban női szerzőkre fókuszálok és legalább 18 könyvet elolvasok az évben, amelyet nők írtak. Mivel az évi átlagom 35-40 könyv körül szokott lenni, így ez teljesíthető feladatnak tűnt és szó sem volt arról, hogy férfiak műveit ignorálnom kellene egy teljes évig. Mégis meglepő, hogy amikor erről beszéltem ismerőseimnek, mennyire sokan felhördültek a személyes kihívásom hallatán. „Én minőség alapján választok könyvet, nem a szerző neme alapján!” – így hangzott a női kvóta ellenzőinek standard felháborodása, amelyben rögtön el van rejtve a feltételezés, hogy a női könyveken annak ellenére kellene átrágni magát az elszánt olvasónak, hogy mennyire rosszak.


Én kvótapárti vagyok más területeken is, de a 2018-as kihívásom után még a korábbinál is meggyőződésesebb. Mert sok olyan könyvet olvastam el így, amit kifejezetten a női szerzőség miatt választottam és igen, kiváló minőségű volt, és igen, soha nem került volna a kezembe, ha nincs ez a kihívás. Szóval a minőség nem nemtől függ, de az ismertség és népszerűség sajnos még mindig könnyebben elérhető cél a férfiaknak, mint a nőknek. Például le lehet úgy érettségizni irodalomból – és tudjuk, hogy sokan az érettségikor vesznek utoljára szépirodalmat a kezükbe -, hogy női szerzőtől utoljára gyerekkorában olvasott valaki.

A Femspace blogjában épp ezért ezentúl rendszeresen bemutatunk olyan nők által írt könyveket, amelyek ha nem is mindig a legjobb helyeket kapják a könyvesboltok polcain vagy nem kerülnek a be a „10 kihagyhatatlan könyv karácsonyra” jellegű ajánlókba, de megérdemelnék, hogy ott legyenek. Lesz köztük szakirodalom éppúgy, mint szépirodalom. Figyeljétek az új sorozatot és olvassatok (még) többet női szerzőktől!

Comments

Popular Posts