(Mit) Tanulhatunk az Y generációtól?

23 éves vagyok, és igen, én is az úgy nevezett „Millenials”, más szóval az Y generációhoz tartozom. Ahhoz a nehezen kezelhető, önimádó, önző, lusta generációhoz, ami az utóbbi időben olyan sokszor került a média középpontjába.


Írta: Zelei Dorottya

És igen, én ennek a szörnyű Y generációnak a tagja ír posztot arról, hogy mit is tanulhattok tőlünk?

Amikor neki kezdtem a poszt írásának voltak elképzeléseim, de úgy igazán egyiket sem találtam megfelelőnek. Ezért úgy, mint mindenki más, megnéztem vagy 50 TEDx-es videót, hogy ötletet tudjak meríteni és, hogy tényleg egy nagyszerű írással álljak elő. Hogy ezek a videók segítettek- e? Az igazat megvallva igen is, meg nem is. De abban biztosan, hogy elbizonytalanítsanak, és milyen példával szemléltessem a témát.

Aztán eszembe jutott, hogy két évvel ezelőtt augusztusban, Máltán voltunk apukámmal. A katamaránunk elég későn érkezett meg a szigetre és a szállodában a recepciós úr közölte, hogy a szobánkat kiadták egy másik családnak, mert az átutalt összeg nem érkezett meg és sajnos még felár ellenében sem tud nekünk szobát adni, mert a hotel megtelt.


Ekkor már a kezemben volt a telefonom, hogy megpróbáljam orvosolni a helyzetet. Persze apukám azt gondolta, hogy megint vagy a Messengeren vagy az Instagrammon lógok, és éppen kiposztolom, hogy mennyire szörnyű itt, Máltán.

De tudjátok, nem csak erre használjuk ám telefonunkat. Abban a helyzetben éppen három különböző honlapon kerestem szállást, ami az igényeinknek megfelel és még közel is van, hogy ne kelljen átutazni az egész szigetet éjjel 11 órakor, és igen használtam a Messengert is, de azért, hogy felvegyem két máltai ismerősömmel a kapcsolatot, hogy ha minden kötél szakad, akkor náluk egy éjszakára meg tudjunk szállni. Közben apukám bejárta a környező hoteleket, de mindenhol telt ház volt.

Körülbelül fél órámba tartott egy szuper szállást találnom a környéken, ami közelebb is volt a tengerparthoz, mint amit először foglaltunk, ráadásul még a reggeli is benne volt az árban. Így a helyzetünk sokkal jobban alakult, mint gondoltuk.

Ennek a történetnek a kapcsán teszem fel a kérdést, hogy miért is gondolják az emberek, hogy mi, az Y generáció nem tudja kellőképpen kihasználni az internet által nyújtott pozitív lehetőségeket? Miért jut sokaknak eszébe az, hogy ha a telefonunk képernyőjét nézzük, akkor biztos, hogy valami felesleges, időpocsékoló tevékenységet végzünk?

Megmondjam? Mindez azért van, mert amikor a mi lusta generációnk információhoz szeretne hozzájutni, akkor a telefonok által biztosított internethez fordul és már nem a könyvekhez, mint régebben. Nem azt mondom, hogy nem olvasunk már egyáltalán könyveket, de ha gyors és biztos információra van szükségünk, akkor rögtön a Google-t hívjuk segítségül. És miért is? Mert mi már az internet világában nőttünk fel és tudjuk, hogy mely honlapok, programok illetve applikációk segítségével tudjuk megkapni a számunkra éppen kellő segítséget. Nemcsak azért használjuk előszeretettel az webes felületeket, mert szerintünk ezeket nagyon egyszerű használni, hanem mert időt spórolunk meg vele és ezzel elkerülhetjük a felesleges köröket.

Most gondolhatjátok magatokban, hogy honnan tudnánk mi, hogyan kell effektíven használnunk az internetet, hiszen senki se tanította meg nekünk. Jogosan merül fel a kérdés, viszont azzal, hogy gyerekkorunkban már belecsöppentünk ebbe az új világba, mi ezzel együtt fejlődtünk és meggyőződésem, hogy ezért is értünk mi ennyire jól az internetes felületek kezeléséhez. Ám ebben a felgyorsult világban, ahol információk százait kell minél hamarabb feldolgozni és döntéseket hozni egyik pillanatról a másikra, elkerülhetetlen az elektronikus készülékek használata.

Az elkövetkezendőkben ráadásul még fontosabbá fog válni a digitális világ ismerete és megértése. Ebben mi tudunk sokat segíteni úgy, mint ahogy az idősebb generáció is segít minket az élet más területein.

Neked is van véleményed, vagy egy jó sztorid, amit szeretnél megosztani másokkal a generációs különbségek témája kapcsán? Akkor tarts velünk május 24-én a Femspace TEDx Conversations rendezvényén, melynek címe „Kinek van igaza? Mit tanulhatunk gyermekeintől? Generációs különbségek a 21. században”.

Regisztráció és információ:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVyWJbNWaSem_CzWsRl1sI_fb9RDTb9g4uGKIP1Cm1Yqpkog/viewform




Comments

Popular Posts