Milyen címet adnátok az életetekről szóló könyvnek?Ha magatokat mint egy könyvet kellene bemutatnotok, milyen címet adnátok az életetek történetének? Milyen fejezetei lennének a könyveteknek, és miről szólnának? Nem is olyan könnyű válaszolni ezekre a kérdésekre, ugye? Akkor képzeljétek el, hogy a feladatra csak két perc áll rendelkezésetekre, és mindezt német nyelven kell előadnotok.
Sikerült? Akkor képzeljétek el azt is, hogy egy 5 tagú bizottság előtt állva prezentáltok, akik árgus szemekkel figyelik a könyvismertetőtöket, és pontozzák többek között a nyelvhasználatotokat, a testbeszédeteket, a hanglejtéseteket.

Írta: Kondits Anikó és Tóth Erzsébet Fanni

Szombaton reggel az első kerületi Yamm étterem különtermében ezzel a  feladattal indítottuk a Lean in Femspace első „Complex assessment center”-ét. A jelöltek a magyar, a német és az angol nyelvet váltogatva, személyre szabott kreatív és nyelvi feladatok egész során keresztül mutatták be képességeiket, s nyűgöztek le mindenkit! A „felvételi bizottság” minden tagja nevében állíthatjuk, hogy elképesztő teljesítményt nyújtott mindegyikük!

De mi is az az Assessment Center, és miért lehet alkalmas akár egy „önismereti utazásra” is?


Talán sokak számára ismerős a helyzet, hogy egy-egy átlagos interjú után úgy megyünk haza, hogy szinte semmit nem tudtunk meg a munkahelyi légkörről, a munkahelyi felettesünkkel sem találkozhattunk. Az Assessment Center egy remek lehetőség a pályázó és a munkáltató számára egyaránt, ugyanis a megfelelő mennyiségű idő és tér által lehetőség nyílik magasabb szintű szakmai ismerkedésre. Igazi win-win helyzet, ráadásul pályázói oldalról talán még többet is lehet profitálni egy ilyen szakmai rendezvény esetén. 
Az Assessment Center gondosan átgondolt feladatain és strukturált kérdésein keresztül sokat megtudhatunk a cég értékrendjéről, elvárásairól, szervezeti kultúrájáról. A dolgozóit mentoráló cég már a kiválasztásnál elkezdi a fejlődést biztosító környezet kialakítását. Egy ilyen környezetben (bármilyen jellegű bizonytalansággal is érkezzünk) a tehetségünk, az erősségeink felkutatása lesz a cél. Egy fél órás interjún nem nehéz egy kiváló "self-brand"-et prezentálnunk, ellenben egy 3-4 órás, vagy akár egész napos Assessment Center komoly erőpróba bárki számára. Ha egy ilyen kiválasztási folyamat során kerülünk alkalmazásra, biztosak lehetünk benne, hogy emberileg, szakmailag, morálisan bele fogunk passzolni az adott környezetbe, mert a feladatok maximálisan az adott munkakör területét fedik le, a lehető legváltozatosabb módon.


 
Nincs két egyforma AC, a szakmai tehetségkutatás tárháza szinte végtelen. Metaforikus bemutatkozás, esettanulmány, projekt prezentáció, "Postkorb", vitakör, gyorsinterjús forgószínpad, csak hogy pár feladattípust említsünk. 


Szombati 2 órás workshopunk keretében ezen feladatok által sikerült igazi szakmai tehetségekkel megismerkednünk. A helyzet komplexitása (minden jelölt különböző szakterületre és más-más hierarchikus szintre jelentkezett) végül egy nagyon egyszerű eredményhez vezetett: szinte összeállt egy teljes projekt team. Az időnyomás ellenére brillíroztak a jelöltek. Grafikai prezentáció színesítette a nagy corporate acquisition projekttervet, a vitaindító beszélgetés pedig egy fantasztikus, egymást motiváló csapatmunkába torkollt. Hát igen, ilyen egy igazi, jó csoportdinamika. A személyes gyorsinterjúk pedig, az interjúztatók szakmai hátterének köszönhetően, kellően körbejárták a személyes kompetenciákat.

De kikből is állt az a bizonyos árgus szemű felvételi bizottság?


Előadóművész kolléganőnk self-branding, testbeszéd, fellépés és önkifejező-készség témában adott visszajelzést. Az angol nyelvi készség, mentális felkészültség, belső motiváció kapcsán pszichológus kolléganőnk segítette a részvevőket. A német nyelvtudás felmérésében német nyelvszakértőnk segédkezett és adott tanácsokat, a szakmai háttér pedig a HR területről érkező kolléganők közreműködésével került nagyító alá.

Assesment Centerünket lezárva rövid, természetesen személyes visszajelzésekre is sor került.

És a konklúzió: a képzeletbeli vállalati management az öt jelöltből ötöt alkalmaz, vagy indít egy saját start-up céget. 
😃 Indulhat az onboarding! 😃

Comments

Popular Posts