Dologidő – A jól szervezett pihenés - SoulGym


Egyszer egy beszélgetésben szóba került, mi is az a harmónia. Vajon az édes semmittevés egy tengerparti függőágyban? Egy habkönnyű film otthon este, amíg a gyerekek a nagyinál vannak? Vagy egy kiülős helyen koktél és kártyaparti barátokkal? Talán egy csepp Hygge meg Lykke valahol messze?

Írta: Serbán Brigitta

Adj magadnak pár percet, amíg végiggondolod, és tarts velünk egy kis olvasó szünetet!

Ősz van, már csendesedik a vakáció lendülete, és beköszöntött egy új korszak. Kifutnak a tengerparti családi tablók, befotózott jeges-fagyis álmok, színes könyv-körömlakk kombók, hogy átadják a helyet valami másnak.


László Cecília: Dologidő (2000)

Az utolsó turnusok nyaraló családjai is hazaértek már, sőt, épp a napokban érkezett meg az első hűvösebb hétvége. Sokasodnak a meghívók, de már az őszi programokra. (Nem lazsálunk, a Femspace is begyújtotta rakétáit, figyelitek, ugye?)

Olvashattátok nemrég, a SoulGymnek hála, mit jelent a minőségi, tudatos kikapcsolódás.

Ez a poszt is a pihenésről szól, de más szemszögből. Hangoljuk át együtt az előttünk álló időszakot, és legyen az ősz eleje a „dolgos” pihenésé. (Vigyázat, old-school gyanús téma!)

8 óra munka = 8 óra pihenés

Nyakunkon az „új év”, de ez nem jelenti azt, hogy vége a pihenésnek, vagy hogy oda az a nyárias, pezsgő harmónia. Nyúlik a To do list, szent igaz, hiszen szezonváltás van épp. Van azonban előnye is ennek. Tudományosan bizonyított tény, hogy remekül segíti gondolataink újrahuzalozását – azaz ellazítását – a más típusú tevékenység. Lássuk, milyen én-idők léteznek még, amelyek kimentek a divatból, vagy egyszerűen csak elfelejtkeztünk róluk. Itt az idő újra felfedezni a testi, fizikai tevékenységek titkos varázsát. (És most ne a sportról, testmozgásról essék szó, abban egész jók vagyunk már. Hurrá!) 

Másféle aktivitásra hívunk benneteket. A kulcsszó: Munka. Ízlelgessük. Bizony, a jó öreg munka. (Milyen poros ez a szó, és mégis micsoda erőforrás.)

Kering újra a neten egy határtalanul vicces, mégis elgondolkodtató írás egy képzelt „Kapatáborról”. Első kézből talán itt lehetett olvasni pár évvel ezelőtt.

Nekünk vajon mi lehet most a fontos ebből? Az, hogy valóban csodával ér fel, ha jól kidolgozod magad. (Retro bölcsesség következik! – Én szóltam.) Szerelj, csavarozz, mássz létrára, húzz, emelj, kússz, rakodj! We can do it! Minél nehézkesebb, annál jobb. Közben néha állj meg, és élvezd, ha elfáradtál. Mint mindenben, itt sem a végállapot a valódi cél, hanem az odavezető út: a befektetett erőfeszítés. A rend csak hab a tortán. A nyáron konmari ráncba szedett szekrény, az átpakolt kerti tároló, újjá varázsolt komód valóban akkor segít többet és jobban pihenni, amikor a leginkább szükség lesz rá: ha újra indul a tanév, rövidülnek a nappalok, beköszönt a hideg. De már addig is tartogat számunkra valamit, amíg összeáll. A tiszta munka örömteli fáradtságát. Annak nyomán pedig az elért cél azonnal látható szépségét.

Hass, alkoss!

Itt az iskola, a téma tehát előttünk hever ezer alakban. Vedd csak ki apa kezéből az imbuszkulcsot, és veselkedj neki Te a gyerek új IKEÁS íróasztalának! Fel tudjátok vinni a pároddal ketten is az új hűtőt a másodikra! Adni is más, nemcsak kapni, ha saját készítésű az a Schultüte! Mit számít, ha a kemény karton belevág a kezedbe, és kifacsarodva bújsz bele, hogy a csücskét is készre festhesd belülről. Nem kell a lift, ha viszed a ruhakonténerbe a leszelektált ruhazsákokat. Futás! (Hazafelé is!) Legjobb súlyzó a tornyokban kidobásra váró újságpapír. Ha meghagynál belőle egy mutatós magazint, vastag lapokkal, akkor még az ujjak apró izmainak is terem babér. Lefekvés előtt levezetésképp pont elkészülhet egy hajtogatott asztali cetli tároló. Tippeket itt találsz.

Az enyém egyébként ilyen:


Ide jöhetnek aztán a leárazós kuponok. Munka után édes a vásárlás: irány a bolt! (Szigorúan gyalog.)

Ugye hogy dédanyáink szorgalma maga volt a bölcsesség?  Az aktív harmónia nem boszorkányság. Van itt nekünk Lykke meg Hygge Európa legközepén is. Csak épp seprűnyélre kötve.

Jó fáradozást kívánunk!


[1] A nyitó képen László Cecília Dologidő c. festménye látható. (2000) A szolnoki festőnő galériája itt érhető el: http://members.chello.hu/laszlo.c/

[2] A Hygge (a.m. kellemes, otthonos együttlét, atmoszféra) a dánok trendi boldogságreceptje. Mi úgy mondanánk: „Gemütlichkeit”. A Lykke szintén dán kifejezés, és a magas szintű elégedettséget, vagyis a tökéletes boldogságot érthetjük alatta.

Comments

Popular Posts