Egy vagy több karrier? Te mi leszel, ha nagy leszel?


30-40-es éveink felé még mindig lehet (vagy épp újra az van), hogy nem tudja az ember, "mi akar lenni". Szerencsés az, aki elmondhatja magáról addigra, hogy megtalálta a szakmáját. Ilyenkor irigykedve néz az, aki munkát ugyan talált, és dolgozik szorgosan évek óta, de úgy gondolja, még mindig nem lelt rá az igazi karrierútjára.

Írta: Tanczer Viki

Én is kerültem emiatt jó párszor gödörbe, és többször is kerestem kapkodva a magam útját. Örültem volna, hogy ha megtalálom, mert akkor már „csak”a döntést kellett volna meghozni és indulhattam volna végig azon a szakmai úton, amin nyugdíjas koromig kitart a motiváció, az elkötelezettség, ahol mindig inspiráló emberek vesznek körül, jó a fizetés, meg az időbeosztás, és péntekenként már várom, hogy hétfőn újra mehessek dolgozni.

Szerintetek megtaláltam? J

Viszont a nagy útkeresés közben olyan kincseket érő cikkekre bukkantam, mint Kabir Sehgal írása  Harvard Business Review-n. Hallottátok már az ő nevét? Elég csak a Wikipédia oldalát átolvasni és rögtön az jut az eszünkbe, hogy hogyan férhet bele egy befektetési bankár és vezérigazgató életébe az, hogy zenei producerként Grammy-díjakat gyűjtsön be és bestseller könyveket írjon?

A HBR cikke szerint Sehgal úgy tartja, hogy nem az az ideális, ha egyetlen karrierútra fókuszálunk, vagy amikor váltani akarunk, akkor felégetünk magunk mögött mindent a régi életünkből. Szerinte legalább kettő szakmát érdemes űzni párhuzamosan, ha nem többet (hozzá kell tenni, hogy nem feltétlenül jelent mindegyik pénzkereső elfoglaltságot), mert azok kiegészítik egymást, a változatosság által boldogabb lesz az ember és mindegyik munkában jobban teljesíthetünk a másik szakmai vonal által.


Anyagi forrás a szakmai fejlődésre

Sehgal szakmái közül a vállalati munkáért kapott pénz teremtette meg az alapot, hogy produceri tevékenységbe kezdjen. „Könnyű, ha az embernek sok pénze van!”- gondolhatnánk. Pedig a zenészek vele sem álltak szóba, míg megfelelő gyakorlatra szert nem tett, így egy darabig önkéntesen dolgozott, hogy beletanuljon az új szakmájába. Viszont vitte magával azt a tudást is, amire a vállalati szférában szerzett, hogy hogyan kell egy koncepciót megvalósítani, honnan lesz rá pénz és ember stb. Időközben a vállalati ügyfeleket többször elhívja a lemezfelvételekre, így azok bekukkanthatnak a zenész-színfalak mögé. Az irodán kívüli közös élmény aztán gyümölcsöző lehet a vállalati munka során.

Különféle kollégák és ismerősök

Ha az ember folyton csak egy helyen dolgozik, egy buborékba kerül, ahol mindig csak a hozzá hasonló érdeklődésűekkel találkozik. Nehézkes lehet egy új szemléletet ill. véleményt kicsikarni a kollégáktól vagy egy szokatlan megoldást kitalálni egy bizonyos problémára. Ezért érdemes több szakmát űzni, mert az által legalább két körből kerülnek ki az ember kollégái és a változatos eszmecserék inspirálóan hathatnak.

Az egyes területekről szerzett kapcsolatok ráadásul csak gazdagítják az ember kapcsolati hálóját. Ki tudja, hogy hol és mikor talál az ember ez által megfelelő szakemberre, vagy partnerre.

Az innováció lehetősége

A különféle szakmákból származó ötleteket csak az tudja összekapcsolni, aki két vagy több területen is kiismeri magát. Sehgal, aki elkötelezett zenerajongó, a Katrina hurrikán miatt New Orleans-t tömegesen elhagyó zenészekért szeretett volna tenni valamit. A maga banki hátterével könnyen összehozhatott volna egy olyan szervezetet, ahol emberek pénzt adományoznak, hogy segítsék a zenészeket. Ő azonban ennél fenntarthatóbb koncepciót dolgozott ki. A kezdeményezése arról szól, hogy a New York-i üzletemberek, akik partikra szeretnének zenészeket szerződtetni, az ő weboldalán keresztül foglalják le a zenekarokat. A foglaló fél aztán a zenészeknek szóló fizetséget megtoldja egy kis borravalóval, ami egy New Orleans-i jótékonysági szervezet kap meg. Így a foglaló fél (nem ritkán vállalati ügyfelek) könnyen találnak zenészeket, azok fellépési lehetőséghez jutottak, a jótékonysági szervezet pedig pénzhez.

Sehgal írása szerint ha az ember a saját kíváncsisága(i) után megy, szenvedéllyel fogja űzni a szakmáit mely elégedettebbé teszi és végül minden területen jobban fog teljesíteni.

Te dolgozol még, vagy már a szakmádat űzöd? Gyere el a szeptember 15-ei „Szakmaiújrakezdés és továbbképzés Bécsben” c. workshopunkra és kérdezz a szakértőktől, oszd meg tapasztalataidat, ismerkedj másokkal!

Comments

Popular Posts