Új munkahely, vállalkozás alapítás, önbizalom – Így turbóz fel a Mentorprogram


2019. január 30-án zárult a Femspace harmadik Mentorprogramja, melybe  hat országból jelentkeztek a résztvevők (Ausztria, Magyarország, Szlovákia, Spanyolország, Németország, Svájc). 15 mentort és 18 mentoráltat ünnepelhettünk, akik az utóbbi négy hónapban személyes találkozókon vagy az online teret használva futottak neki a kölcsönös szakmai fejlődésnek, az egymástól tanulásnak. A visszajelzések azt mutatják, hogy ebben a programban is sikerült hegyeket megmozgatni, ha személyiség-, készség- vagy karrierfejlődésről van szó.

De a Mentorprogram többről is szól ennél!
Írta: Tanczer Viki

Azért különleges, mert mind a mentoráltakról mind a mentorokról sokat árul el emberileg.

Segítséget kérni és elfogadni nem mindig könnyű, sokan sokáig palástolják, gyakran még önmaguk előtt is, hogy kellene valaki, aki utat mutat. Egy szakember, egy partner, aki figyelmesen hallgat, legyen szó sikerekről vagy kétségekről, aztán összegez, szembesít, fókuszálni segít, támogat, lökdös, bíztat, sínre rak, visszaterel, vagy épp csak segít beindítani a rakétákat.

„Azzal, hogy (a mentorom) kedvesen, de nem kímélve elmondta a véleményét már az első találkozásunkkor, nagyban segített abban, hogy végre megtegyem a szükséges lépéseket.” (Mentorált)



A mai sikerorientált világban, amikor mindenhonnan az dől a fejünkre, hogy akkor vagy valaki, ha a kocsidtól a gyerekedig minden tip-top körülötted, magadról nem is beszélve, bizony fel lehet nézni az olyan emberekre, akik azt mondják, hogy én nem vagyok olyan menő és tökéletes ugyan, de elég jó vagyok, hogy próbára tegyem magam, és vállalom azt a kockázatot, hogy szembenézek önmagammal. A „peer learning”, vagyis az egymástól tanulás érdekessége, hogy mindez nem csak a mentorált, de a mentor részéről is megtörténik.

„Tükröt tartott elém, általa én is sokat tanultam magamról.” (Mentor)


A mentorálási folyamat alapját képezik a konkrétan meghatározott célok. Többen állást akartak találni, vagy karrierbeli váltást tűztek ki célul, így öröm volt olvasni a visszajelzéseket, hogy ez többeknek sikerült, vagy hogy a szakmai útmutatás során olyan „receptet” kaptak a mentoráltak, mely hosszú távon hasznosnak bizonyul:

„Több lett az önbizalmam, most már tudom a helyes irányt az álláskeresésben, szuper
jelentkezési anyagom van, készen állok az interjúkra.” (Mentorált)

 „Fejlődtem a marketing és énmárka építés területén, az áraimat is reálisabban sikerült
beállítani, a jövőbeli tervek és irányvonalak jobban megfogalmazódtak bennem.” (Mentorált)

„Változást a szemléletmódomba hozott a program. Ennek eredménye, hogy lett egy képem arról, hogy merre induljak a munkakeresés terén, az ehhez szükséges feltételeket (önéletrajz, motivációs levél) megteremtettük.” (Mentorált)



A kölcsönös támogatás, a fejlődés mint sikerélmény nem csak a mentoráltaknak, de a mentoroknak is nagyon fontos motiváció. A segítségnyújtás szándéka és öröme pedig egy olyan plusz adalék, mely láthatatlanul ajándékoz meg minden mentort.

„Jó volt látni, hogy a tudásom és tapasztalatom hasznára van valakinek, ráadásul eredménye is volt.” (Mentor)

„Nagyon jó érzés, hogy elértük a célt és a mentoráltam talált munkát, kiköltözött Bécsbe.” (Mentor)





A Femspace csapata azonban tudja, hogy mennyi munka rejlik emögött a „láthatatlanság” mögött, ezért a Mentorprogram koordinátoraival karöltve ezúton mondunk köszönetet az összes mentornak, valamint gratulálunk minden mentoráltnak, akik a Mentorprogram 3.0-ban részt vettek!


Kapcsolódó cikkek:

Comments

Popular Posts