13+1 tipp, hogy mire figyel a HR-es, ha önéletrajzot olvas? - Álláskeresés Ausztriában


A múltkori „ÁlláskeresésAusztriában – Hogyan csináljam, hol keressem?” c. poszt arról szólt, hogy hogyan kezdjük el feltérképezni a saját profilunkat. Mielőtt nekiállsz meg-, illetve átírni ennek alapján az önéletrajzodat, gondoltam érdekességképpen jól jöhet pár tipp arról, hogy mire figyel egy HR-es az önéletrajzok értékelésénél.

 Írta: Pikó Virág
Szerkesztette: Tanczer Viki

Azok, akik először vágnak bele a német nyelvű önéletrajz készítésébe, illetve fejleszteni szeretnék magukat ebben a témában, fontos hogy először tisztában legyenek a saját profiljukkal, illetve, hogy azt hogyan konvertálják át az osztrák munkaerőpiacra.


Fontos támpont lehet a tervezésben és összeállításban, hogy milyen szemmel olvassák a HR-esek szakmai önéletrajzokat. A Stepstone legutóbbi felmérése (Eyetracking Studie - 2018), amely a személyzetisek önéletrajz értékelését elemezte, a következő eredményt produkálta:

1.       Egy személyzetis átlagosan kevesebb, mint 1 percet (43 mp) szán az önéletrajzok áttekintésére

2.       A pályázatok több, mint 2/3-át digitális formában olvassák és csak abban az esetben nyomtatják ki, ha a jelentkezőt behívják egy interjúra

3.       A pályázatok legrelevánsabb része természetesen az önéletrajz (68 %), második helyen áll a motivációs levél (22%) és csak minden 10. megkérdezett nézi meg (10%), hogy milyen végzettségeket, referenciákat csatol a jelentkező

4.       A megkérdezett HR-esek 64 %-a számára elfogadhatatlan a helyesírási hiba

5.       A legtöbben (61%) fontosnak tartják, hogy az önéletrajz hossza maximum 1-2 oldalas legyen, míg a senior, azaz nagy tapasztalattal rendelkezőknél maximum 3-4 oldal lehet

6.       Átlagosan 22,3 másodpercig olvassák a munkatapasztalatot, ebből max. 7 másodpercet szánnak a felmérés szerint a legutolsó munkatapasztalatra, ezt követi a végzettségek, más néven „hard skills“ (6,1 mp), majd a hobby/érdeklődési kör/különleges tapasztalat, azaz „soft skills“ (4,7 mp)

7.      Érdekesség hogy a hölgy jelentkezők önéletrajzát sokkal jobban szemügyre veszik a HR-esek mint a férfiakét

8.      Az is figyelemre méltó, hogy a férfi személyzetisek inkább a fotót tanulmányozzák jobban, míg a nők a munkatapasztalatot

9.      Hogy mit néznek meg először az önéletrajzon? Persze hogy a fotót! Amit a legtöbben no-go-nak tartanak: túl laza, esetleg túl nyitott ruházat (46%), selfie (39%) vagy a nyaraláson készült fotó (36%).

10.   A fotó nélküli önéletrajzot a legtöbben nem értékelik.

11.   A megkérdezettek 55%-ának nem tetszik az új amerikai trend, az „arc nélküli fotó“ az önéletrajzon és csak 33%-uk tartja érdekesnek.

12.   Megnyugtató, hogy a szakmai váltást a legtöbben nem tartják hátránynak, amennyiben jó érvekkel megalapozott ez a döntés (tehát érdemes ez esetben a motivációs levélben hozzáfűzni pár sort ehhez a témához).

13.   A felmérés szerint átlagosan a 2. évtől számít egy munkaviszony tartósnak, ez fiatalabbaknál lehet rövidebb, idősebb illetve 30 feletti pályázóknál azonban előnynek tekintik a stabilabb karrierépítést.

+1    A HR-esek 92 %-a nem tartja különösebb hibának az időbeli hiányosságot az önéletrajzban, amennyiben a jelentkező meg tudja magyarázni a hiányosságát pl. gyermek születése, családtag ápolása, rehabilitáció egy komoly betegség után, világkörüli út etc.

Ha hasznosnak tartod ezeket a tippeket, oszd meg bátran álláskereső ismerőseiddel!


Forrás: https://www.stepstone.at/Ueber-StepStone/press/eyetracking-studie-so-lesen-personalverantwortliche-bewerbungen/

Comments

Popular Posts