Normális vagy?


Voltál már úgy, hogy “én nem vagyok normális, de most komolyan”? Ismerősen csengenek a tipikus “Te nem vagy normális!” meg a “Viselkedj már normálisan!” megjegyzések?
Elgondolkodtál már azon, hogy mi a normális? Milyen az, aki normális? Ha elég időt szenteltél ennek a jelentéktelennek tűnő, de valójában elképesztően fontos kérdésnek, valószínűleg ellentmondásos, zavarba ejtő, furcsa, talán lázadó, és úgy általában egészen messzire vezető válaszokra találhattál. Hoztunk most nektek egy könyvet, ami pontosan ilyen.

Írta: Serbán Brigitta

Sally Rooney Normális emberek című könyvében arra keresi a választ, hogy mi a normális, ki a normális. Milyen a normális élet, a normális kapcsolat, a normális barátság, a normális család,
milyenek a normális vágyak és gondolatok. Normális normális normális…. minél többször mondják, annál idegesítőbb, és annál erősebb az érzés, hogy én nem vagyok az.

Ezeket a köröket járják be a történet főszereplői is: Marianne és Connell, két ír kisvárosi fiatal. Az ő életükből mutat meg a könyv négy évet, szaggatott, képszerű történetdarabokon keresztül. Néhol megszakad a film. Aztán folytatódik, de hogy vajon az folytatás-e, vagy csak a film megy tovább, nehéz eldönteni.


Bonyolultnak hangzik? Az is. De nem a könyv. Hanem a normális ember. A könyv maga egy becsapósan limonádénak tűnő, felszínes vidéki tini-sztori. Népszerű srác, szürke lány, kirobbanó testiség, menőzés, versengés a jó jegyekért. Sikamlós jelenetek, nyegle dumák, suli, srácok, csajok. Innen indul Rooney, aki valódi lélektani és irodalmi mélységekig ér el. 

Két fiatal próbálkozásait követhetjük nyomon, ahogy értelmet keresnek az életnek, az érzéseiknek és önmaguknak. Próbálják meghatározni, mi és ki a fontos, mi a cél, milyen a világ és kinek hol van a helye benne. Súlyos kérdések ezek, és nagyobbat üt ezeken a srácokon, mint a jó öreg atyai nyakleves.

Rooney hitelesen és kiváló arányérzékkel lavírozik a felszínes jeleneteknek látszó képek és belőlük eredő komoly, már már ontológiai szólamok között. Nem véletlenül tekintik őt írói berkekben egy új üstökösnek. A dublini írónő még 30 éves sincs, de már sorra nyeri az elismeréseket. A Normális emberek a második regénye, amely meghozta neki egyebek közt a Times Az év könyve (2018) díjat, és amelyet jelöltek még a rangos MAN Booker-díjra is.


Sally Rooney regénye nemzedéki kultkönyvvé válhat”
-Smoking Barrels

Aki teheti, szerezze be, olvassa el, tegye a polcra, és ha eljön az ideje, adja oda az otthon és a világban épp tévelygő kamaszok kezébe.

Comments

Popular Posts