Hogyan írjunk önéletrajzot – Álláskeresés Ausztriában

Korábban írtam nektek, hogy a HR-esek milyen szempontok alapján értékelik az önéletrajzokat, illetve, hogy a jól átgondolt profil a munkakeresés alapja. Most belevágunk egy nagyobb témába, az önéletrajz készítésbe.

 Írta: Pikó Virág
Szerkesztette: Tanczer Viki

Az újratervezés lelki oldala

Sokszor találkozom a munkám során olyan emberekkel, akiket már akkor kiráz a hideg , amikor megemlítem: „úgy látom, van mit átdolgozni ezen az önéletrajzon!“. A legtöbbször azt a választ kapom: „De hát, én/mi már annyiszor átírtam/átírtuk, már azt sem tudom mi volt az eredeti koncepció“ vagy „Ez most miért nem jó, szerintem minden benne van ami kell?“ vagy „A fotó miatt? Igaz pár éve készült, de nekem így tetszik“ stb.



Nem könnyű, ha kritikákat kapunk arról, amiért vért izzadtunk, és még így sem elég jó ahhoz, hogy megkapjuk azt a munkát, amire vágyunk. Mégis azt ajánlom, tégy egy próbát, nézd meg más perspektívából is szakmai karrieredet! Kapcsold ki, engedd el az eddigi szempontjaidat, ami alapján írtad (lehet egy részükre szükség lesz, másokat viszont jobb ha elfelejtesz)!

A lényeg, ha már rászánod magad a külső segítségre, akkor keress egy profit, aki munkaerő közvetítéssel foglalkozik, tanácsadó vagy személyzetis, esetleg fejvadász és jól beszéli az adott nyelvet, ismeri a formaiságokat.

Ha viszont nincs erre lehetőséged és a „do it yourself“ módszert követed, akkor kezdj el informálódni az önéletrajz készítésről. Az interneten nagyon sok jó anyagot találsz ebben a témában. Fontos: mivel német nyelvterületen szeretnél elhelyezkedni, kutakodj a német nyelvű oldalakon. Ezzel nemcsak nyelvtudásod bővítheted, hanem ismereteidet is az adott országhoz tartozó pályázati formaiságok, illetve állásinterjúval kapcsolatos etikett és protokoll területén.


Kapcsolódó videó: Hogyan találj állást Ausztriában?

Tudom, ez most kissé bonyolultan hangzik, de hidd el, mindaz a tapasztalat, amit így szerzel, nagy hasznodra lesz később. Ezek a külsőségbeli vagy tartalmi formaiságok más területeken is segíteni fognak, pl. a hivatali ügyintézésben. Ami a saját nyelvünkön - őszintén szólva - először ugyancsak kihívást jelent, az egy idegen nyelven természetesen eleinte „nyögve-nyelősen“ indul útjára.

Ne add fel, szánj időt rá és ha teheted, kérj segítséget. A siker első lépése a jó önismeret, a jó szakmai önismeret pedig a jól megfogalmazott profil alapja, ahonnan egyenes az út a profi szakmai önéletrajz írásához.

Első lépés: Szedd össze, hogy mit tudsz, mit ajánlasz, mire vagy képes

Elsőre mindegy, hogy egy papírlapra írsz vagy egy dokumentumot nyitsz meg a számítógépeden, most csak összeállítod azokat információkat, amire később szükséged lesz, aztán majd szemezgethetsz belőle.

Először is írj össze minden végzettséget, amit szereztél. Sorold fel időrendi sorrendben, keresd ki az intézet, képzési központ pontos nevét és helyét, ahova jártál. Ide tartoznak a középfokú végzettségtől kezdve (gimnázium, középiskola, általános iskola nem kell!) a szakmai továbbképzéseken keresztül (okj, tanfolyamok, a munkatapasztalatod során kapott elismerések, oklevelek, nyelvtanfolyamok) felsőfokú tanulmányokig minden befejezett képzés, amit igazolni tudsz és amit az adott nyelvterületen el tudsz ismertetni. Ez az elején külön kihívást jelent, mert bele kell ásnod magad az adott ország képzési rendszerébe, hogy integrálni tudd eddigi kvalifikációidat. A profil szerkesztésnél már említettem az AMS oldalát, ami támaszt nyújthat az osztrák szak- és szakmaképzési rendszer megértésében: https://www.berufslexikon.at/

Szedd össze az összes munkatapasztalatodat. Most ide sorolhatsz a szakismeret mellet minden egyéb tevékenységet: gyakorlat, nyári-, diák- vagy önkéntes munka. Pl. ha bármilyen kapcsolatba tudod hozni a célpozícióval akkor említsd meg, ha lényeges a kapcsolat akkor részletezheted, milyen munkaköröket végeztél. Ha a családi vállalkozásban tevékenykedtél, vagy közösségi projektekben vettél részt, azt is írd össze. Ide tartoznak még az egyetemi vagy főiskolai képzésed alatt végzett diákmunkák.

A munkatapasztalaton és a végzettségeken kívül érdemes megemlíteni, hogy milyen speciális készségekkel rendelkezel. Szedd össze, milyen jogosítványod van (ha van saját autód, ez kifejezetten előnyt jelenthet), milyen nyelveken beszélsz, milyen típusú/szintű informatikai ismereted van (milyen software/hardware-t használtál).

Ahhoz, hogy teljes képet mutass magadról, osszál meg pár személyes információt, ami veled kapcsolatos. Ide tartoznak un. erősségek, képességek, érdeklődési körök, hobbik (persönliche Stärke, besondere Fähigkeiten, Interesse, Hobbies etc.)

Ez a lépés az információ gyűjtésére szolgál, ezért ne szabj határt az emlékeidnek, mindent írj össze, ami egy kicsit is segítséget nyújtott a szakmai előmeneteledben. A sokszínűség csak előnyödre válhat és az a tény, hogy egy másik országban próbálsz érvényesülni már most azt igazolja, hogy milyen rátermett, önálló, kitartó vagy. Ezt már csak írásba kell foglalnunk.

Második lépés: válogass, szedd szét darabjaira, majd rakd össze!

Most kell szigorúnak lenned magadhoz vagy épp elengedni a kötelékeidet, és új perspektívából tekinteni arra a sok mindenre, amit eddig elértél. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb állást, már az elejétől kezdve tudatosan kell felépítened a CV-det.

Állítsd össze a szakmai profiljaidat, azon pozíciók alapján, melyeket meg szeretnél pályázni. Pl. esélyesnek látod magad egy titkárnői és egy eladói állásra egyaránt? Mindkét profilt másként dolgozhatod ki, hiszen a tevékenység szempontjából különböző információkon keresztül prezentálhatod magad.

Mindegyik profilt egyenként, egyénileg dolgozd ki. Írd fel az ehhez tartozó munkatapasztalatokat, végzettségeket, képesítéseket, speciális készségeket és személyes információkat. Természetesen sokszor van átfedés, de most felfedezheted, hogy milyen sokszínű is vagy valójában!

Tartalom és forma

Most elkezdheted az önéletrajzod tartalmi formálását. Ügyelj a megfelelő időrendre, illetve, hogy ne legyenek túlzott átfedések, vagy hiányosságok. Emeld ki, részletezd a jelentősebb információkat magadról. Pl. nevezd meg a pozíciót, mellette a munkaadót és a várost. Majd pár kulcsszóval fogalmazd meg a munkaköri tevékenységet, amelyet végeztél. Ha egy multinál vagy egy nagyobb intézménynél dolgoztál, annak az angol vagy német nyelvű honlapját is megoszthatod. Nagy segítség ha az álláshirdetésekben használt kifejezéseket vagy a szakmai leírásokat is felhasználod. Segítségedre lehetnek pl.:

Csak a lényeges információkat oszd meg magadról. Minden munkaadó szeretné tudni, ki vagy és honnan jöttél. Az a fontos, hogy felkeltsd az érdeklődését és ennek függvényében elhívjon egy személyes találkozóra. Ezért én azt ajánlom, hogy akkor tedd nyilvánossá a személyes adataidat (születési év, hely, származás, családi állapot) ha ezek jelentőséggel bírnak. Természetesen az elérhetőségeidet jól emeld ki. Ha teheted, prezentáld magad több platformon keresztül Pl. Xing vagy LinkedIn.


Kapcsolódó videó: Álláskeresés Anyukaként Ausztriában

Sokan mindent egy lapra tesznek fel, azaz minden élet- vagy munkatapasztalatot, végzettséget egy önéletrajzba sűrítenek bele, ezzel alátámasztva sokszínűségüket vagy mert nem akarnak hiányt az időrendi sorrendben. Én mindig azt ajánlom, hogy azokat a végzettségeket és állásokat emeld ki, amik az adott pályázatban jelentőséggel bírnak. A többi információt akkor érdemes megemlíteni, ha tényleg nagy hiányosság lenne az önéletrajzban, illetve ha alátámasztja, kiegészíti az akkori életszituációdat, pl. otthon töltött idő rehabilitáció vagy gyermek születése miatt. Ha ez éveket vesz igénybe, annak meg van az oka. Pár év kihagyás még nem a világ vége, ha jól meg tudod fogalmazni az okát.

Végül jön az elrendezés és a külalak. Annak függvényében, hogy milyen állást pályázol meg, színezheted, rendszerezheted és formálhatod az önéletrajzod kinézetét. Erre nagyon sok ingyenes, illetve fizetős oldalt találsz az interneten, amik már előre szerkesztett CV-ket ajánlanak neked. Például:

Ez az izzasztó része az önéletrajzírásnak. Sokszor több napot igényel, amíg megemészted, mit és hogyan szeretnél magadról bemutatni. Azt ajánlom, szánj rá több időt, ha soknak érzed, tedd félre pár napra, természetesen a határidők betartása mellett.

Nem könnyű fenntartani a motivációt, ha már sokadjára futsz neki. De hidd el, a kitartó munkád meg fogja hozni a gyümölcsét!


Kapcsolódó cikkek: 
13+1 tipp, hogy mire figyel a HR-es, ha önéletrajzot olvas?
Álláskeresés Ausztriában - Hogyan csináljam, hol keressem?



Comments

Popular Posts