Workshop összefoglaló - Szakmai továbbképzés és újrakezdés Bécsben


2018. szeptemberét a Femspace is a szakmai megújulás, a továbbképzés, az újraorientálódás jegyében kezdte, köszonhetően a L’Office-ban rendezett „Szakmai továbbképzés és újrakezdés Bécsben” c. workshopnak.
Írta: Tanczer Viki
Fotó: Sárfi Niki

Ha valaki megtalálta a helyes szavakat arra, hogy miért is olyan nagy kihívás és egyben lehetőség is külföldre költözni, valamint azt, hogy miről is fog zajlani a szeptember 15-ei szombat délelőtt, akkor a főszervező, Kis-Bocz Erika volt az:

Külföldre költözni minden kétséget kizáróan szakmai újrakezdést is jelent. Az, hogy ez milyen mértékű, attól is függ, hogy maradunk-e a saját szakmánkban, vagy az országváltás mellett pályát is váltunk. Újat kezdünk akkor is, amikor a kisgyerekes időszak után megint munkába állunk, vagy amikor az a gondolat merül fel bennünk, hogy az alkalmazotti létnek búcsút mondunk, és önállóak leszünk. Az új mindig lehetőség, a lehetőség pedig felelősség. Azt érezhetem, hogy most, ha szeretném, lehetőségem lenne akár egy másik utat is választani (mondjuk azt, ami mindig is érdekelt), dönteni arról, mivel szeretnék ezentúl foglalkozni, és ez valójában elbizonytalanító is lehet. Rengeteg kérdés merülhet fel, amelyeknek egy részére egyedül vagy a család, a barátok segítségével találjuk meg a választ. Marad viszont így is bőven megválaszolatlan kérdés, bizonytalan célkijelölés, tétova lépés.”

És ez mennyire igaz!





Sokan sokféle motivációval, kérdéssel, háttérrel érkeztünk a rendezvényre, melyet már másodszor rendeztünk meg olyan résztvevőknek, akik Bécsbe költözve karrierváltáson gondolkodnak, külföldön szerzett diplomáikat szeretnék honosíttatni vagy épp szakmai és személyes erősségeiket akarják feltérképezni, kiaknázni. A rendezvényt tudatosan a tanévkezdés lendületéhez igazítottuk, hiszen a nyaralásból visszatérve sokunknál megerősödik a motiváció, hogy tanuljunk, vagy éppen valami újba kezdjünk.


A workshop szakmai támogatói Bécs város továbbképzési szervezetei voltak, úgyis mint a pályaorientációs tanácsadással foglalkozó Bildungsberatung in Wien, a továbbképzéseket anyagilag is támogató WAFF (Wiener ArbeitnehmerInnen Förderungsfonds), vagy a diplomák elfogadtatási procedúrájában jártas Anlaufstelle. Továbbá két coach is a résztvevők rendelkezésére állt, hogy azok a lehető legtöbb információt és impulzust vihessék magukkal a rendezvényről. (A résztvevő szakemberekről korábban már ITT írtunk részletesen.)


A tavalyi, forgószínpad szerűen megrendezett rendezvénnyel ellentétben idén annyi változtatás történt a programban, hogy minden jelentkező egy-egy témát választhatott ki magának, melyet majd 100 percben boncolgathattak a résztvevők az így kialakult kisebb csoportokban szakértők segítségével. A legtöbb csoportban a munka német nyelven folyt, de önkéntes nyelvi segítőinknek és tolmácsainknak köszönhetően azok is bekapcsolódhatott a beszélgetésekbe, akik nem (olyan jól) beszélik a nyelvet.

Így egy fókuszált munka alakulhatott ki, mely elősegítette, hogy személyre szabott válaszokkal, vagy épp további ötletekkel és feltérképezendő lehetőségekkel térhessenek haza a tagok. 


Szükséges megemlíteni ezt az eshetőséget is, hiszen a workshopok nem minden esetben adják meg a résztvevőknek a kulcsot minden kérdéshez. A tanácsadóktól és a többi résztvevőtől érkező impulzusok és a szubjektív szempontok is természetesen nagyban befolyásolják, hogy ki mit vitt magával a rendezvényről. De a szakemberekkel való csoportos beszélgetések, és az azt követő pezsgő networking további  teret adott a tájékozódásnak, a személyes beszélgetéseknek, vagy hogy konkrétabb javaslatokat kapjanak a részvevők  az előadóktól.


Ami viszont biztos, hogy aki eljött és részt vett a rendezvényen, már egy lépéssel beljebb van, hiszen tett magáért és elkezdte felfejteni azokat a szálakat, melyen el tud indulni egy bécsi /ausztriai szakmai vonalon.

Találkozzunk jövőre is!









Comments

Popular Posts