Az újrakezdés 50 módja


Évkezdet, január, újrakezdés, fogadalmak, közhelyek, hogy úgysem ezektől változunk meg, mosolyok, hogy na, ez az, ami úgysem fog menni... miközben mindenki azt érzi, hogy most vagy soha, hogy igen, megvan az a belső hajtóerő, ami ahhoz kell, hogy belekezdjünk valami újba, hogy most igazán nagyot dobbantsunk a mélyebb vagy sekélyebb gödör alján.

Fordította: Tanczer Viktória

Ha az érzés megvan, a motiváció is ott buzog valahol bennünk, akkor már „csak” tenni kell(ene). Már ha az ember tudja, hogy milyen irányba is induljon el. És azt még nem is említettük, hogy mi van akkor, ha több „Baustelle”-t (magyarul építkezést) nyit az ember, vagyis az élete több területén kell egyszerre elkezdeni feltörni a betont és átépíteni a dolgokat.

Ilyenkor jön a „De hogyan?” kérdés. Hogyan csináljam, mi legyen az első lépés, azt sem tudom, hol kezdjem?!


Szerencsére találtam egy jó kis cikket, mely 50 módszert javasol arra, hogy megtegyük az első lépést, hogy egy új fejezetet nyissunk. Nem mindig kell nagy dolgokra gondolni, ami azért jó, mert sokszor a változtatástól, a hibázástól való félelem olyan nagy, hogy inkább bele se vágunk az új dologba.

Szóval vegyük könnyedén ezt az egész dolgot és lássuk azt a listát:

1. Fogadd el a változást: fogadd el, hogy már nem ugyanaz az ember vagy, hogy már nem ugyanazok a dolgok érdekelnek, nem ugyanazok a célok vezérelnek. Ne kapálózz a változás ellen, ha az úgyis be fog következni. Előbb-utóbb helyükre kerülnek a dolgok!

2. „Lépj le!”, értsd: hagyj hátra mindent, ami lehúz. Persze mindezt reális keretek között, de tedd meg azt a bizonyos első lépést, ha például visszafog egy állás, egy nem működő párkapcsolat, vagy egy régi rossz élmény, SATÖBBI, kinek mi, hagyd hátra!

3. Keress új ismerősöket: Lehet, hogy kicsit erőltetni kell, de légy nyitott és keress magad körül új ismeretségeket!

4. Fogadd el a vereséget: mert ilyen is van. Zárd le a régi csatáidat, hogy újakat nyerhess!

5. Beszélj valakivel: nem muszáj barátnak lenni, egy figyelmes hallgatónak is elmondhatod, ami a lelkedet nyomja. Sokszor önmagában a kibeszélés már új ötleteket, megoldásokat hoz fel .

6. Csinálj valami biztonságosan veszélyeset: bungee jumping, ha szereted a sportokat, vagy tarts beszédet mások előtt, ha szégyellős típus vagy, és még sorolhatnánk. Hozd magad olyan helyzetbe, hogy szembe kelljen nézned egy kihívással! Mert menni fog!

7. Vegyél részt egy élő eseményen: menj koncertre, focimeccsre, légy egy nagy tömeg része, éld át annak energiáját!

8. Írd le a történetedet: nem kell regénynek lennie, nem kell publikálni, de írd le magadnak. Hasonlóan a kibeszéléshez, a leírás is új irányokat nyithat meg, újabb megoldásokhoz vezethet.

9. Készíts tervet: és hajtsd végre!

10. Élvezd ki a győzelmet, és menj tovább: újrakezdeni nem csak egy rossz időszak után lehet, és/vagy kell. Ha jó dolog történt veled, az után is van élet. Készíts arra is tervet, hogy mit teszel akkor, ha már túl vagy az ünneplésen és bezsebelted az összes dicséretet.

11. Köss békét a múlttal: fogadd el minden múltbéli győzelmedet és vereségedet, minden rossz és nagyszerű döntésedet. Fogadd el, hogy az egy pillanat volt csupán az életedben. A múlt, csakúgy mint a jövő, csak az emberi elme találmánya. Az egyedüli dolog, ami valóban formálható, az az „itt és most”.

12. Tervezd meg a legrosszabb forgatókönyvet: változtatni akarsz, de nem vagy biztos benne. Oké, akkor vedd számba a dolgok kimenetelét a lehető legrosszabb forgatókönyv szerint. Dolgozd ki a részleteket is. Így igazán feltérképezheted, hogy mire is készülsz, valamint lehet, hogy jobb megoldási stratégiával állhatsz elő. Röviden és tömören: reméld a legjobbat és készülj a legrosszabbra.

13. Pucold ki a szekrényeidet: a feleslegesen tartogatott ruháktól, dolgoktól, de még az emlékektől is lazán megszabadulhatsz. Dobj ki mindent, ami felesleges és csak visszatart vagy lehúz. Tégy rendet, törölj port, szortírozz! Egyre könnyebbnek fogod érezni magad, gyorsabb, hatékonyabb leszel ezáltal.

14. Birtokolj kevesebbet: válj meg a birtokodban lévő dolgoktól, ha azt veszed észre, hogy több időt vesz el azok fenntartása, tisztítása stb. mint amennyi örömet okoznak.

15. Formatáld magad: hasonlóan egy számítógép memóriájához, az életedet is formatálhatod. Töröld az összes kontaktot a telefonodról, és csinálj új névjegyzéket, vagy nyiss egy teljesen új accountot a közösségi oldalakon, ahol csak az ér el téged, akit be akarsz engedni az életedbe. Az önkéntes rombolás után nem marad más hátra mint előre menni és pótolni a veszteséget. Hülyeségnek tűnik, de az biztos, hogy rákényszerít arra, hogy aktívan előre lépj, és előbújj a csigaházból.

16. Tervezz új hajtóműveket magadnak: keress új közösségeket, ismerősöket, célokat stb., ha azt érzed, hogy a régiek már nem abba az irányba hajtanak, amerre szerinted menned kell.

17. Adj fel egy kisebb szokást: egy nagyobb váltás előtt tégy egy kisebb próba lépést, és hagyj fel valami szokásoddal. Utána még eggyel, majd még eggyel. Ünnepeld a kisebb sikereket is, mert azok a nagyok felé vezetnek.

18. Kreálj egy új szokást: egy régi szokás feladásával valószínűleg automatikusan felveszel egy újat. Gondold át, hogy a célod felé visz-e, és ha igen, hajrá, gyakorold szorgosan!

19. Gondold végig, hogy mi nem működött: és írd le. Tedd ki magadnak, szembesülj vele nap mint nap, hogy aztán rögzüljön, az az, amit igazán nem akarsz többé.

20. Köteleződj el: valami új dolgot elkezdeni nem nagy kunszt, de tartósan csinálni valamit vagy valakivel együtt, az igazi kihívás lehet, mert nem hagy pihenni/ellustulni/begubózni a kötelességtudat.

21. Vedd fel a kapcsolatot egy régi baráttal: Keress fel valakit, akivel már több, mint tíz éve nem találkoztál. Próbáld megérteni, miért és hogyan alakult úgy az élete, ahogy. Egy ilyen beszélgetés után új perspektívából látod a saját dolgaidat.

22. Költözz el: keress magadnak új lakhelyet. A régi lakhely konzerválja a régi emlékeket is. Egy költözés segít abban, hogy teljesen előről kelljen kezdened mindent. Eleinte ez a váltás fájdalmas lehet, meg stresszhelyzetet jelent, de végül is egy változás.

23. Dobj fel egy pénzérmét: vagy vess kockát, kérdezd meg a csillagokat... egy szóval válassz olyan döntési megoldást, ami jelentős kockázattal jár. Néha pont ez a kockázat lehet az, ami bedönt egy rosszul működő struktúrát.

24. Változtass a reggeli rutinon: elég egy kis változtatás abban, hogy hogyan kezded a reggelt és könnyen meglehet, hogy az egész napodra kihatással lesz.

25. Készíts egy kisebb túlélő csomagot - fejben: nem feltétlenül kell itt arra gondolni, hogy vegyél lencsekonzerveket a boltban, hanem inkább, hogy legyen mindig B terved is. Tégy félre egy kis tartalék pénzt rosszabb napokra, futtass mellékprojekteket is arra az esetre, ha a vállalkozásod becsődölne stb. Gondolkodj rugalmasan, utazz könnyű csomaggal, vagyis hagyj hátra mindent, ami visszatart.

26. Változtass a játékszabályokon: a családban, a munkahelyeden, a barátaid, a bankszámlád stb. esetében. Hamarosan érezni fogod a saját erődet, hogy képes vagy változtatni a dolgokon.

27. Kérj valamit a jó tündértől: Nem mindenkinek alakul tündérmeseként az élete...sokunknak nem, nem is vitás. De néha ki lehet mondani hangosan azt a kívánságot, ami úgy igazán összejöhetne. A szavaknak ereje van, ki tudja, hátha...!

28. Három lépés távolság fejben: az elménk nem működik tökéletesen, sok-sok külső behatás eredményeképp sokszor torzítva látjuk az összképet a dolgainkkal kapcsolatban. Szemléld őket egy kicsit messzebbről, hogy egy újabb oldalról is megvizsgálhasd azokat.

29. Nevess többet: egy új kezdet küzdős, kemény időszak lehet, de ne feledd, akkor is lehet min nevetni. A túl sok komolyság, túl sok erőfeszítés merevvé tehet, és a végén lehúzhat. Pedig pont ez az, amit nem akarnál.

30. Kezdj el tanítani: van tehetséged és van különleges képességed? Nem kell mindennek tökéletesre csiszolt tudásnak lennie ahhoz, hogy téged fémjelezzen. Használd, ne vesztegesd el! Néha abból tanulsz a legtöbbet, ha másokat tanítasz.

31. Írj könyvet: bármilyet. Engedd ki a kéziféket és hadd gördüljenek a gondolatok szerteszét. Ne a best sellerek eladási listái vezéreljenek, hanem az, hogy megéled a kreativitásodat!

32. Mondj igent: változás sosem lesz tagadásból. A tagadás ellenállás az újjal szemben. Az igen-mondást ugyanúgy lehet edzeni, mint az izmokat. Gyúrunk akkor?

33. Mondj nemet: a 32. pont ellenpárja: mondj nemet a rossz kapcsolatokra, az unalmas munkára, a túl szűk keretekre. Nyugodtan használd az erődet, hogy nemet mondj olyan dolgokra, melyek nem elég jók a számodra.

34. Ne menekülj: könnyű felmondani a munkádat, könnyű új barátokat találni és faképnél hagyni a régi ismerősöket, vagy összebalhézni a családdal. Ha azon kapod magad, hogy a problémás helyzetekben a menekülés motivál és nem a megoldás keresése, beleeshetsz abba a csapdába, hogy mindig olajra lépsz, amint meleg, vagy bonyolult lesz egy helyzet. Ez viszont nem egy újrakezdés. Szoktasd rá magad, hogy ha elkezdesz valamit, be is fejezed.

35. Írj sikerlistát: jegyezd fel magadnak a sikereidet, a kicsiktől az egészen nagyokig. Olvasd át időről időre. Garantáltan fel fog turbózni.

36. Tanulj meg nevetni magadon: Sokszor azért nem merünk változtatni, mert attól félünk, hogy nevetségessé válunk. Pedig ha valami újba kezdünk, sokszor megmosolyognak minket. Szoktasd magad hozzá, és lendülj túl az ilyen helyzeteken.

37. Készíts interjút magaddal:  Tégy fel magadnak provokatív kérdéseket, fogd meg magad egy keresztkérdéssel, és válaszolj őszintén. Tedd félre az írást egy hétre, majd olvasd újra. Tényleg az vagy/az szeretnél lenni, akiről az interjú szól?

38. Gyakorold a kockázatvállalást: gondolkodj megoldásokon, melyek 5 lépésben eljuttatnak a célodhoz. Légy merész, hiszen konkrét lépéseket ezúttal nem kell megtenned. De fejben nyugodtan legyél bátor, vedd észre az új lehetőségeket, gondolkodj nagyobb léptékben.

39. Tartsd fitten az elmédet: használd minél több képességét az agyadnak, használd a képzelőerődet, a logikai készségedet és más képességeidet, melyek igazából mindig veled vannak...ott a fejedben.

40. Láss tisztán: kijelölted az utadat, de van még pár zavaró tényező? Tisztítsd meg az utat és hajrá!

41. Cselekedj, ne reagálj: vagyis kezdeményezz, ne várd meg, míg valaki más teszi meg az első lépést és arra már csak reagálni kell! Hozz meg egy döntést és vidd véghez, ne várj arra, hogy a körülmények majd nyomás alá helyeznek.

42. A jó problémákon dolgozz: fókuszálj a jó megoldásra, ne merülj el a részletekben, a nem releváns problémákban, mert elveszíted a lendületedet és nem leszel hatékony.

43. Csináld!: Nem elég, ha tudod magadról, hogy meg tudod csinálni, vidd is véghez, amit elterveztél!

44. Először magadnak adj fizetést: szép dolog az önfeláldozás és az adakozás, de ha túlzásba viszed, te húzhatod a rövidebbet. Vizsgáld meg, mire van szükséged ahhoz, hogy te boldogulj, és ha erődön felül kellene adnod, ne szégyenkezz és ne szabadkozz, hogy nem megy.

45. Fókuszálj másra: amire összpontosítunk, az fog fejlődni. Lehet, hogy az újrakezdéshez annyi is elég, hogy egy eddig elhanyagolt dolgodra irányítod a figyelmedet.

46. Utazz el messzire: egy utazás egy távolabbi helyre kibillent a megszokott kerékvágásból, új megoldásokra késztet, új képességeket mozgósít. Ha eleged van a megszokott dolgaidból, és megengedheted magadnak, utazz el messzebbre. Más emberként fogsz visszatérni.

47. Ne akarj tökéletes lenni: ...mert a tökéletesség az út vége. Próbálj meg csak „jobb” lenni és élvezd azt, hogy úton vagy!

48. Ne szabotáld magad: ne légy a saját magad ellensége, ne állj a sikered útjába! Még akkor sem, ha félsz azt megélni. Ne félj a hibáktól sem, mert hibázni jó, és ha minden arról szól, hogy azt elkerüld, sosem vágsz bele semmibe!

49. Szabadulj meg az őröktől: akik lehet, hogy csak a fejedben léteznek. Azoktól a dolgoktól/emberektől, melyek/akik azt mondják, hogy minden ami a szokásostól eltérő, az nem neked való, ne vágj bele stb. Igen, a változtatás nem mindig jelenti a biztonságot és a bizonyosságot, de néha pont ez az, ami előre visz.

50. Használd az agressziót: mert az mindenkiben van, hiszen a túlélési képesség alapját jelenti. Használd ezt a hatalmas erőt, csatornázd be, és állj neki dolgozni! Bármin, ami neked fontos!

Te melyik tippeket választod magadnak 2020-ra?


Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.dragosroua.com/50-ways-to-start-fresh/

Kapcsolódó cikkek:

Comments

Popular Posts